Nokian tukema tohtoriohjelma keskittyy IoT- ja 6G-tekniikoihin

Nokian lahjoituksen avulla Aalto-yliopistossa käynnistetty tohtoriohjelma keskittyy tulevaisuuden 6G- ja IoT-viestinjärjestelmien laitekehitykseen. Ohjelmassa suunnitellaan erityisesti energiatehokkaita mikropiirejä ja antennijärjestelmiä. Ensimmäisiä tuloksia uudesta tohtoriohjelmasta odotetaan jo tänä vuonna.

Uusien tietoliikennelaitteiston energiatehokas suunnittelu vaikuttaa tulevaisuudessa esimerkiksi 6G:n ja IoT:n kehitykseen eri aloilla kuten verkkoviestinnässä, liikenteessä ja terveydenhuollossa. ”Radiolaitteissa tutkimuksen painopistealueet ovat korkeammat taajuudet ja älykkäämmät antennit, joiden avulla tietoa voidaan siirtää ja ra

dioaaltoenergiaa voidaan kohdistaa paremmin, siten että saavutetaan sekä suurempi tiedonsiirtonopeus että energiatehokkuus”, kertoi Aalto-yliopiston radiotekniikan professori Ville Viikari toteaa.

Elektroniikan ja nanotekniikan laitosjohtaja ja professori Jussi Ryynänen kertoo uutistiedotteessa , että tohtorikoulun avulla Suomelle ja koko Euroopalle keskeinen osaamisalue tulevaisuuden verkoissa vahvistuu entisestään.

”Kun lähestymme vuotta 2030, mobiilidatan määrä tulee kasvamaan eksponentiaalisesti. Tulevaisuuden 6G:n kehitys vaatii uudenlaista ajattelua radiolaitteiden suunnittelussa”, kommentoi myös Nokian Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän strategia- ja teknologiajohtaja  Ari Kynäslahti.

Kesäkuussa 2022 päättyneessä valtion vastinrahakampanjassa Nokia lahjoitti Aallon tekniikan alalle 500 000 euroa. Lahjoituksella rahoitetaan kvanttiteknologiaa ja 6G/XG-teknologiaa tutkivia tohtoriohjelmia.

Ensimmäiset tohtoriopiskelijat on jo rekrytoitu ohjelmaan loppuvuodesta 2022.  Aalto rekrytoi tohtoriopiskelijoita professori Viikarin ja Ryynäsen tutkimusryhmien lisäksi professori Katsuyuki Hanedan tutkimusryhmään. Ohjelman nimessä XG viittaa nimenomaan tuleviin matkaviestinjärjestelmien sukupolviin ja niihin liittyviin laitteisiin

Lisää: Aalto-yliopiston uutistiedote 31.1.2023 (LINKKI)

Kuva: Tohtoriohjelmassa hyödynnetään Aalto-yliopiston radiokaiutonta huonetta Otaniemessä. Kuvaaja Unto Rautio/Aalto-yliopisto.