Nokia aikoo vihertää Oulussa – uusi energiakeskus

Nokia rakentaa Oulun älykampukselle uuden sukupolven energiakeskuksen. Yhtiö on saanut 65 miljoona euron hankkeelle työ- ja elinkeinoministeriön 12 miljoonan euron RRF-energiainvestointituen. Ratkaisu tukee myös yrityksen tavoitetta vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Nokia rakennuttaa Oulun Linnanmaalle uuden älykampuksen, joka kattaa tuotekehitys-, toimisto- ja tuotantotiloja. Vuoden 2025 aikana valmistuvan kampuksen yhteyteen suunnitellaan nyt myös uraauurtavaa energiakeskusta. Se rakentuu uudenlaisesta lämpöpumppulaitoksesta, sähkövarastosta, aurinkovoimalasta, kaksisuuntaisesta sähköautojen latauksesta, vetypolttokennosta sekä kylmäakkuvarastona toimivasta sprinklerialtaasta ja uudesta sähköasemasta.

’’Oulun kampuksen yhteyteen rakennettavalla innovatiivisella energiakeskuksella on tärkeä rooli puhtaan energian ratkaisujen varmistamisessa niin sähkön-, lämmön- kuin kylmäntuotannon osalta’’. vakuuttaa  Nokian matkapuhelipuolen vetäjä Tommi Uitto.

Lämpöpumppulaitoksen on tarkoitus tuottaa Nokian uuden kampuksen toimitiloille niiden tarvitsema jäähdytys ja käyttää koko kampuksen alueelta saatava hukkalämpö.  Talteen otettavan hukkalämmön määrän arvioidaan olevan vuositasolla noin 73 000 MWh. Hankkeeseen kuuluu uudenlainen monienergiaoptimoitu järjestelmä, jonka tavoitteena on kaiken hukkaenergian hyödyntäminen ja energiavirtojen laaja kokonaisoptimointi. Laajemminkin Nokian Oulun uusissa toimitiloissa yhdistyvät korkea teknologia sekä kestävä kehitys.

Nokian Oulun kampus koostuu kahdesta osasta, jossa toimisto-osaan kuuluu kahdeksan kerrosta muuntojoustavaa tilaa uuden ajan toimistotyöhön. Teollisuusosan keskiössä on muuntojoustava halli, jonka halkaisee lasikattoinen sisäkatu. Kokonaisuuden sydän on teollisuus- ja toimisto-osien väliin jäävä ravintolasali. Aloituskuvassa kampuksen puinen sisäänkäyntikatos kaareutuu Helsingin Oodin tyyliin.

Taustaa: Nokia työllistää Suomessa noin 6 900 henkilöä Espoossa, Oulussa ja Tampereella. Nokia on palkannut Suomeen vuodesta 2018 lähtien noin 2 300 työntekijää vakituisiin työsuhteisiin, suurimmaksi osaksi erityisasiantuntemusta vaativiin tuotekehitystehtäviin. Tärkeä elementti on myös Nokia Bell Labsin pitkäaikainen tutkimustoiminta. Oulussa on myös Nokian ainoa Euroopan langattomien verkkojen tukiasematehdas.

 Lisää: Nokia rakentaa uuden tk- ja tuotantotilat Ouluun, uutinen 18.11.2022 (LINKKI).

Kuvituskuva: Nokia Oulu