Suomalaisratkaisulla vetyä tai sähköä kumpaankin suuntaan

Suomalainen kiinteäoksidielektrolyysin SOE-polttokennoratkaisun kehittänyt Convion aloittaa öljy-yhtiö Shellin kanssa  teknologiayhteistyön vedyntuotannossa. Yritys toimittaa Shellin Amstersamin yksikköön teollisen tason höyryelektrolyysin demolaitteiston, joka voi tuottaa vetyä tai sähköä kumpaankin suuntaan. 

Shellin ja Convionin yhteistyön tavoite on tuottaa uusiutuvaa vetyä kiinteäoksidielektrolyysillä (SOE, solid oxide electrolysis), jonka hyötysuhde on huomattavasti korkeampi kuin muilla elektrolyysiteknologioilla. Yhteistyössä aiotaan validoida ja kaupallistaa Convionin kiinteäoksidielektrolyyseriiin perustuva (Solid Oxide Electrolyser, SOEC) polttokennotekniikka.

Suomalaisyrityksen elektrolyyseri voi toimia kahteen suuntaan eli tuottaa vetyä tai sähköä. Tässä hyödynnetään Convionin höyryelektrolyysereiden lisäominaisuutta, joka tukee elektrolyyserin kaksisuuntaista operointia (rSOC, reversible solid oxide cell).

Yhteistyön osana Convion toimittaa Amsterdamiin demokäyttöön yhden megawatin höyryelektrolyysilaitoksen. Demolaitos muodostuu Convionin neljästä C250e elektrolyyserimoduulista.

’’Tämä yhteistyö on hyvin linjassa markkinoillemeno- ja kumppanuusstrategiamme kanssa. Se on myös tunnustus työllemme ja sitoutumisellemme SOEC-teknologiaan, joka on keino tehdä vihreästä vedystä kilpailukykyistä ja tuoda se teollisessa mittakaavassa saataville’’, sanoo Convionin toimitusjohtaja Erkko Fontell.

Vedyn tuotanto Convionin SOE-polttokennoteknologialla vaatii noin 25 – 30 prosenttia vähemmän sähköä, kun höyryntuotantoon käytetään hukkalämpöä. Yrityksen omistajina on VNT Managementin lisäksi Wärtsilä.

Lisää: Convionin teknologiasivusto (LINKKI)

Kuva: Normaalisti polttokennoihin syötetään kaasua ja tuotetaan sillä sähköä, mutta Convionin ratkaisussa voidaan samaa tekniikkaa elektrolyysiin ikään kuin toisinpäin ja tuottaa myös vetyä.