Teknologiateollisuuden kysyntä heikkeni – tilauskanta kantaa silti

Teknologiateollisuuden kasvu on jämähtänyt mutta tilauskannat ovat säilyneet alan teollisuusjärjestön uusimman selvityksen mukaan vielä hyvällä tasolla. Yritykset palkkaavat uutta henkilöstöä yhä voimakkaasti, ja pula osaajista vaikeuttaa edelleen niiden toimintaa. Silti esimerkiksi elektroniikka- ja sähköteollisuuden liikevaihdon odotetaan kasvavan edelleen.

Teknologiateollisuuden yritysten liikevaihdon odotetaan alkuvuoden tilauskehityksen perusteella hidastuvan tai pysähtyvän kokonaan kuluvan vuoden aikana, kertoo Teknologiateollisuus ry:n tuore tilauskanta- ja henkilöstötiedustelu.  Viime vuonna koko teknologiateollisuuden liikevaihto oli Suomessa 106 miljardia euroa ja ylitti ensimmäistä kertaa sadan miljardin rajan. Nyt tuotannon kasvu on pysähtynyt Suomen koko valmistavassa teollisuudessa ja tuotantomäärät kääntyneet laskuun.

’’Toistaiseksi olemme vielä välttäneet tuotannon selkeän kääntymisen laskevalle uralle. Tuotantomäärien kehitys näyttää kuitenkin nihkeältä suurilla toimialoillamme. Yritykset varautuvat nyt siihen, että geopoliittiset riskit tuovat globaaliin talouteen sekä teollisuuteen huomattavan suurta epävarmuutta’’, sanoo johtaja, pääekonomisti Petteri Rautaporras.

Uusien tilausten arvo teknologiateollisuudessa oli tammi−maaliskuussa 13 prosenttia pienempi kuin edellisellä neljänneksellä mutta 12prosenttia suurempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Tilauskertymän arvoa ovat kasvattaneet osaltaan korkealle kohonneet tuottajahinnat.

Suurimmalla toimialalla eli kone- ja metallituoteteollisuudessa uusien tilausten arvo oli tammi–maaliskuussa 11 prosenttia pienempi kuin edellisellä neljänneksellä. Edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna saatujen uusien tilausten arvo laski kuusi prosenttia. Koko teknologiateollisuuden tarjouspyyntöjen saldoluku oli huhtikuussa -13, kun se oli tammikuussa -12. Saldoluku on heikentynyt seitsemän peräkkäistä vuosineljännestä.

Teknologiateollisuuden henkilöstömäärä Suomessa oli maaliskuun lopussa noin prosentin suurempi kuin joulukuun lopussa. Henkilöstöä oli maaliskuun lopussa noin 340 000. Henkilöstötiedustelun perusteella lomautusjärjestelyiden piirissä oli samaan aikaan noin 8 000 työntekijää, joka on hieman keskimääräistä pienempi määrä.

”Lupaavaa on, että uuden henkilöstön rekrytoinnit olivat tammi–maaliskuussa hyvällä tasolla. Rekrytointeja oli yhteensä 13 400. Yritykset ovat sekä lisänneet henkilöstöä että korvanneet eläkkeelle siirtyneitä tai työpaikkaa vaihtaneita. Tarve osaavasta työvoimasta on todella kovaa, kun tässäkin talouden staattisessa tilanteessa henkilöstöä on palkattu näin voimakkaasti”, Teknologiateollisuuden Rautaporras sanoo.

Laajan osaajatarveselvityksen mukaan teknologiateollisuuteen tarvitaan kymmenen vuoden sisällä 130 000 uutta osaajaa, joista 60 prosenttia tulee olemaan korkeakoulutettuja ja 40 prosenttia ammattiosaajia. Toimitusjohtaja Jaakko Hirvola huomauttaa, että yritysten toimintaa vaikeuttava osaajatarve on otettava vakavasti juuri käynnistyneissä hallitusneuvotteluissa.

Elektroniikka- ja sähköteollisuus kasvaa edelleen

Koronavuosien jälkeen elektroniikka ja sähkötekninen teollisuus eli käytännössä tietoliikennelaitteet, sähkökoneet ja terveysteknologia kasvoi viime vuonna reiluun 21 miljardiin euroon. Tämän vuoden alkukuukausina tammi-maaliskuussa alan tilauskannan arvo kuitenkin laski vuoden takaiseen. Alalle ovat olleet viime vuosina tyypillisiä voimakkaat tilausvaihtelut vuosineljännesten välillä.

Teknologiateollisuuden tilauskantatiedustelussa elektroniikka- ja sähköteollisuuden yritykset saivat uusia tilauksia tammi–maaliskuussa euroina 13 prosenttia vähemmän kuin loka–joulukuussa 2022 mutta kuitenkin 28 prosenttia enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2022.

Alkuvuoden tilauskehityksen perusteella elektroniikka- ja sähköteollisuuden yritysten liikevaihdon arvioidaan jatkavan kasvuaan kuluvan vuoden aikana. Myös henkilöstömäärä Suomessa oli maaliskuun lopussa 0,9 prosenttia suurempi kuin joulukuun lopussa. Henkilöstöä oli maaliskuussa noin 41 100.

Lisää: Teknologiateollisuuden katsaus 4.3.2023 (LINKKI, pdf).

Kuvituskuva: Kempower on yksi suomalaisen hitec-teollisuuden viime vuosien kiintotähtiä. Yritys on laajentamassa tuotantoa Yhdysvaltain lisäksi myös Euroopassa. Lisää aiheesta (LINKKI).

Päivitetty