Nato tuo rahaa suomalaisiin teknologiahankkeisiin

Suomen liittyminen NATOon avaa suomalaisille alkuvaiheen erityisesti teknologiaa kehittäville uusia mahdollisuuksia. Kohteena ovat uusien materiaalien lisäksi esimerkiksi satelliitti- ja kvanttiteknologian hyödyntämiseen. 

NATOn uusi innovaatiorahasto tulee sijoittamaan siinä mukana olevien NATO-maiden teknologisesti murroksellisiin (deep tech) alkuvaiheen startupeihin ja näihin sijoittaviin venture capital -rahastoihin.  Samalla valtion omistama rahoitusyhtiö Tesi on tehnyt 35 miljoonan euron perussijoituksen.

”Suomella on annettavanaan valtava potentiaali NATOn kannalta keskeisissä teknologioissa, kuten tekoälyssä ja kvanttiteknologiassa. Rahasto on suomalaisille murroksellisia teknologioita kehittäville alkuvaiheen startupeille uusi kasvupääoman lähde”, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Rahaston koko tulee olemaan miljardi euroa, ja siihen sitoutui 22 NATOn jäsenvaltiota NATOn Madridin huippukokouksessa kesällä 2022. NATOn innovaatiorahaston operatiivinen toiminta alkaa tänä vuonna NATOn Vilnan huippukokouksen paikkeilla.

NATOn innovaatiorahaston sijoitukset kohdentuvat teknologioihin, joilla on pääasiallisesti kaupallinen, mutta myös mahdollinen puolustuksellinen tai turvallisuuskäyttötarkoitus (ns. kaksikäyttöratkaisut).​ Nämä teknologiat liittyvät esimerkiksi tekoälyyn, kvanttiteknologiaan, uusiin materiaaleihin, energiaan, bioteknologiaan, viestintään ja avaruuteen.

”Naton innovaatiorahasto keskittyy käytännössä deep tech -alan yritysten rahoittamiseen. Suomessa näitä yrityksiä on Tesin tekemän selvityksen mukaan noin 240. Deep tech -yrityksille tyypillistä on, että ne tarvitsevat merkittäviä investointeja jo alkuvaiheessa ja pitkien kehityskaarien takia pitkäjänteistä pääomaa”, kertoo Tesin rahastosijoituksista vastaava Matias Kaila.

NATOn innovaatiorahasto on vasta perusteilla, ja se tulee tekemään tiivistä yhteistyötä NATOn ja etenkin sen tiede- ja teknologiayksikön (Science and Technology Organisation) kanssa sekä täydentämään yrityksille ja tutkimuslaitoksille tarkoitettua DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) -innovaatiokiihdyttämöä. NATOn innovaatiorahaston operatiivinen toiminta alkaa tänä vuonna NATOn Vilnan huippukokouksen paikkeilla, ja sen tavoitteena on aloittaa sijoitustoiminta pian huippukokouksen jälkeen.

Lisää: Esimerkkejä suomalaisista syväteknologian yrityksistä, Mukana ovat Dispelix, Emberion, Geyser Batteries, Iceye,  IQM, Timegate, Varjo ja Wiewpas  (LINKKI, youtube)

Kuva: VTT/kvanttikoneen jäähdytys