Vanha iPhone romuksi, kaappiin vai myyntiin?

Käytettyjä Applen iPhoneja kunnostava Swappie kertoo selvityksessään kahden kolmesta kännykän omistajasta säilyttävänsä vanhan laitteensa varapuhelimena. Loput pistävät laitteensa materiaalikiertoon SER-jätteenä tai myyvät puhelimensa tutulle tai käytettyjä kauppaaville tahoille. Jopa rikkinäisillä puhelimilla voi olla käyttöä osien uusiokäytöllä.

Suomessa ja Virossa Applen iPhone-puhelimien kunnostava ja kauppaava Swappie haluaa kannustaa kuluttajia laittamaan vanhat puhelimensa uuteen käyttöön osto- ja kunnostuspalvelujensa kautta. Käytettyjä tarvitaan koko ajan sillä yhtiön Kantarilla teettämän kyselytutkimukseen yli puolet (55 %) suomalaisista ei ole harkinnut vanhan puhelimensa myymistä.

Selvityksen mukaan nuoret aikuiset ovat vanhempiensa ikäluokkaa valmiimpia myymään vanhan puhelimensa tai ovat jo tehneet niin: 42 prosenttia 18-24-vuotiasta on myynyt käytetyn puhelimensa, kun yli 55-vuotiaiden keskuudessa vastaava luku on tällä hetkellä 25 prosenttia.

Käytetty puhelin laitetaan kiertoon, 41 prosenttia vastaajista myy laitteen todennäköisimmin joko ystävälle, sukulaiselle tai toiselle kuluttajalle markkinapaikan kautta. Vain 11 prosenttia kaikista vastaajista kertoo harkitsevansa puhelimen myymistä verkkokauppaan, mutta nuoremman sukupolven keskuudessa (18-24-vuotiaat) luku tuplaantuu 22 prosenttiin.

Selvityksen mukaan kaksi kolmesta (66 %) kyselyyn vastanneesta kertoi pitävänsä vanhan mutta toimivan älypuhelimensa varapuhelimena. Noin puolet (49 %) vastaajista kertoi pitävänsä vanhan puhelimensa rikkinäisenä, koska eivät uskoneet saavansa sen myymisestä rahaa.

Tulokset tuovat esiin kuluttajakäyttäytymiseen liittyviä haasteita, joiden kanssa jokainen kunnostetun elektroniikan alalla toimiva yritys kamppailee.  Myös rikkinäisillä puhelimilla on merkitystä, jos sen osia voidaan kierrättää kunnostusten yhteydessä.

Lisää: Käytetyn elektroniikan kierrättämisestä -käsiteleviä artikkeleita Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuvituskuva: Swappie