Mobiilirobotti opetuksen ja tutkimuksen tueksi

Mobiilirobotit ovat tulossa todellisiin käyttösovelluksiin. Myös opinahjoista Vaasan ammattikorkeakoulu on uusimpana hankkinut nelijalkaisen Boston Dynamicsin Spot-robottikoiran tukemaan konetekniikan opetusta ja tutkimusta. Samanlaisia mobiilirobotteja on käytössä jo eri puolilla Suomea.

Uutta Boston Dynamicsin Spot-robottikoiraa tullaan käyttämään Vaasan ammattikorkeakoulun konetekniikan opetuksessa, mutta sitä voidaan hyödyntää myös muiden tekniikan alojen opintokokonaisuuksissa.

Spot-robotti painaa itse oin 35 kiloa ja pystyy kantamaan noin 15 kilon kuormaa kuten mittaus- tai paikannuslaitteita. Mobiilirobotti voidaan myös varustaa monenlaisilla antureilla kuten lämpö- tai valvontakameroilla.

”Tärkein ominaisuus on, että siihen voi liittää melkein mitä vain ja se voi liikkua itsenäisesti erilaisilla alustoilla”, kertoo Mika Billing, Vaasan ammattikorkeakoulun konetekniikan lehtori.

Mobiilirobottiin on mahdollista liittyä erilaisin rajapinnoin ja robottikoiraa ohjataan joko kauko-ohjaimella tai se voidaan ohjelmoida kulkemaan itsenäisesti.

Mobiilirobotin hankinta on tehty Pohjanmaan liiton kautta saadulla EAKR-rahoituksella ja se on osa laajempaa Next Generation Technobothnia -investointia, jossa Technobothnian välineistöä uudistetaan tulevaisuuden koulutustarpeisiin.

Mobiilirobotin lisäksi investointihankkeen puitteissa suunnitellaan hankittavan Technobotniaan myös muita robotteja muun muassa 5G-laboratorioon sekä 3D- eli lisäävän valmistuksen laboratorioon.

”EAKR-rahoituksella rakennamme modernin virtuaalilaboratorion laitteineen, digitaalisine kaksosineen ja ohjelmistoineen, hankimme huipputason robottilaitteiston ja uudistamme 5G-järjestelmämme vastaamaan tulevaisuuden tietoverkkotarpeisiimme”, taustoittaa hankkeen projektipäällikkö ja tietotekniikan yliopettaja Seppo Mäkinen ammattikorkeakoulusta.

Lisää: Boston Dynamics (LINKKI), Spot-robotti videolla (LINKKI) ja aiemmat ns. robottikoiria (LINKKI) sekä muita mobiilirobotteja (LINKKI) käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä.

Kuva: Vaasan ammattikorkeakoulu