Suomalaiskoodia uusiin sääsatelliitteihin

Suomalainen ohjelmistokoodi lentää tulevissa sääsatelliitissa. Space Systems Finland tekee ohjelmistot myös vuosina 2021 ja 2022 -laukaistaviin MetOp-SG-satelliitteihin. SSF on koodannut ohjelmistoja MetOp-sääsatelliittien instrumenttien ja maaprosessointiin jo vuodesta 2006 lähtien.

Ensimmäinen eurooppalainen napoja kiertävä operatiivinen MetOp-sääsatelliittijärjestelmä on hyvässä vauhdissa. Sille rakennetaan samalla jo toista sukupolvea, MetOp Second Generation, joka koostuu niin ikään useista eri satelliiteista.

Uuttakin hanketta luotsaavat Euroopan sääsatelliittijärjestön, Euroopan Avaruusjärjestön ja Euroopan komissio. Ensimmäiset kaksi satelliittia laukaistaan vuosina 2021 ja 2022. Niiden toiminta-aika on seitsemän vuotta, jonka jälkeen ne korvataan kahdesti uusilla.

Suomalainen Space Systems Finland on mukana toisen sukupolven MetOp-kehityksessä. Satelliittien seitsemästä havaintolaitteesta SSF on kolmessa osallisena. Suomalaisyritys valmistaa ohjausohjelmistot kahteen mittalaitteeseen.

Näistä Radio Occultation Instrument, mittaa ilmakehän kosteus-, paine- ja lämpötilaprofiileja. Mittauksessa hyödynnetään GPS-paikannussatelliittien signaalin muutosta sen kulkiessa ilmakehän eri osien lävitse.

Toisen mittauslaitteen, 3MI -radiometrin tavoite on määrittää ilmakehän aerosoleja, pilvisyyttä, valtamerten tilaa ja maan heijastuvuutta. Havainnoissaan instrumentti hyödyntää maapallon pinnan heijastamaa auringon säteiden heijastumaa eri katselukulmilla.

Space Systems Finland toimittaa mittausjärjestelmään lisäksi datan testaamiseen ja kalibrointiin tarkoitetun ohjelmiston Sentinel-5 -instrumentin maaprosessointiin. Tulevan instrumentin käyttötarkoitus on mitata ilmanlaatua, otsonia ja ilmaston muutoksia.

Uusienkin satelliittien valmistajaksi Euroopan Avaruusjärjestö Esa ja Euroopan sääsatelliittijärjestö Eumetsat valitsivat Airbus Defence and Spacen. Kuuden satelliitin kokonaishinta on 1.3 miljardia euroa.

Lisää: Eumetsat (LINKKI)

Kuva: Eumetsat