Aurinkokennojen tutkimukseen miljoonarahoitus

Professori Mircea Guina Optoelektroniikan tutkimuskeskuksessa Tampereen teknisessä yliopistossa on saanut 2,5 miljoonan euron ERC-rahoituksen aurinkokennojen kehitykseen. Hankkeen kesto viisi vuotta 2016–2021.

Vuoden lopussa alkavassa Advanced III–V Materials and Processes Enabling Ultrahigh-efficiency (50%) Photovoltaics -hankkeessa kehitettävät, uudenlaisella tekniikalla valmistettavat kennot voivat muuntaa sähköksi jopa yli puolet auringonsäteiden energiasta. Nykyisin parhaat aurinkopaneelit toimivat vain 30–40 prosentin hyötysuhteella.

’’Prosentuaalisesti ero ei kuulosta suurelta. Mutta kun ajattelee, että tehokkaampien kennojen avulla energiakustannukset voivat pudota vähintään viidenneksen, puhutaan maailmanlaajuisesti miljardisummista’’, hankkeen johtaja professori Mircea Guina kertoo TTY:n nettisivulla (LINKKI).

Nyt alkavassa ERC-hankkeessa tavoitteena on kehittää aiemman tutkimuksen pohjalta ennennäkemättömän tehokkaita aurinkokennoja, joissa päällekkäisiä kennorakenteita voi olla jopa kahdeksan.

Hankkeen tavoitteena on paitsi kehittää uutta teknologiaa, myös saada se nopeasti käyttöön. Sen avulla Suomi voisi nousta maailman eturiviin uuden ajan aurinkoenergiaratkaisuissa ja samalla koko uusiutuvan energian alalla.

’’Kaupallisiin satelliitteihin III–V-kennot voisivat tulla noin kymmenen vuoden päästä. Maan pinnalla teknologiaa voitaisiin päästä hyödyntämään jo paljon aiemminkin’’, Micrea Guina arvioi uutisessa.

Uusi ERC-rahoitus jatkoa aurinkokennojen aiemmalle tutkimustyölle. Professori Guinan ryhmä aloitti TEKESin tuella vuonna 2009. Silloin kehitettiin uudenlainen materiaali, joka mahdollisti useiden kennorakenteiden päällekkäin pinoamisen ja korkeamman hyötysuhteen. Euroopan avaruusjärjestön ESA:n tuella kehitettiin jatkohankkeessa uuden materiaalin avulla kolmiliitoskennot.

Kuva: ABB