Video: Uudelleenkirjoitettava paperi – myös antureiksi

Kiinalaisen Shandongin yliopiston ja University of California Riversiden tutkijat ovat luoneet uudenlaisen valolla väriä vaihtavan uudelleenkirjoitettavan paperin. Sitä voidaan kirjoittaa ja pyyhkiä yli 80 kertaa ilman mustetta. Katso myös video aiheesta.

Järjestelmässä yhdistyy redox-ohjautuva preussinsinisten nanohiukkasten värinvaihto-ominaisuus sekä titaanidioksidinanopartikkelien fotokatalyyttinen aktiivisuus.

Kun paperin TiO2-nanohiukkasiin heijastetaan UV-valoa, generoituu fotovirittyneitä elektroneja, jotka katalyyttisesti pelkistävät kalvossa olevia preussinsinisen nanopartikkeleita preussinvalkoiseen faasiin eli väri vaihtuu sinisestä valkoiseksi.

Kirjaimia ja kuvioita voidaan tulostaa paperille UV-säteilyllä maskin läpi tai fokusoidulla valonsäteellä piirtämällä. Kirjoitettu sisältö pysyy luettavana viitisen päivää. Paperi voidaan uudelleen värjätä lämmityksen avulla tai hitaammin antaen sen hapettua ympäristön ilman alassa hapessa.

Tutkijoiden paperille voisi löytyä käyttöä monissa käytännön sovelluksissa, kuten lehdissä, julisteissa, tuotteiden elinkaari-indikaattoreina, happiantureina ja tarroina.

Paperitroniikasta on muodostumassa myös yksinkertainen ja edullinen tapa antaa esimerkiksi käyttötehoa kertakäyttöisille antureille. Esimerkiksi Binghamtonin ja State University of New Yorkin tutkijat ovat luoneet bakteereilla toimivan akun yhdelle paperiarkille.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden artikkeli Nature-tiedelehdessä (LINKKI) ja tiedote sekä video (LINKKI)

Kuva:  Yin Lab / UC Riverside