Erikoinen ledinäyttö – tunnistaa valoa

Yhdysvaltalaisen Illinoisin yliopiston ja kemianyhtiö Dowin tutkijat ovat kehittäneet ledejä, jotka emitoivat, mutta myös absorboivat valoa. Kehitetyn tekniikan avulla tutkijat uskovat voivansa tuottaa interaktiivisia toimintoja ja monitoimisia näyttöjä.

Illinoisilaisyliopiston professori Moonsub Shim ja tutkija Seongyong Cho. Kuva: L. Brian Stauffer/University of Illinois at Urbanana

University of Illinois at Urbananan ja teknologiayritys Dow Electronic Materialsin tutkijat ovat kehittäneet kaksitoimisia ledejä. Niistä rakennettiin matriiseja, joita edelleen kehittämällä voisi tuottaa näyttöjä, jotka paitsi esittävät myös tunnistavat valoa.

Uudenlaiset ledinäytöt on tehty kahden heteroliitoksen nanosauvaisista valodiodeista, jotka on järjestetty ohueksi kalvoksi (kuvassa). Nanosauvat on valmistettu kolmenlaisesta orgaanisesta puolijohteesta.

Yksi säteilee ja absorboi näkyvää valoa ja kaksi muuta hallitsevat siinä kulkevia varauksia. Koska ledit reagoivat valoon sitä voisi muuntaa myös sähköksi. Jatkossa tutkijat yrittävät kehittää tätä toimintoa niin, että edes näyttö voi olla omavoimainen.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja yhdysvaltalaistutkijoiden esitykset, kuvat ja videot netissä (LINKKI).

Kuvat: Moonsub Shim/University of Illinois at Urbanana

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!