Akkupioneeri vie kohti palamattomia ratkaisuja

Texasin Austinin yliopiston professori John Goodenough, on kehittänyt yhteistyössä tutkijoidensa kanssa kiinteään elektrolyyttiin perustuvia akkukennoja. 94-vuotias  Goodenough on litiumioni-akun keksijä.

Tulosta syntyi kun Goodenoughin tutkijakumppani Maria Helena Braga ryhtyi kehittämään kiinteää lasista elektrolyyttiä Porton yliopistossa Portugalissa ja aloitti yhteistyön Goodenoughin kanssa pari vuotta sitten.

Lasisen elektrolyytin myötä syntyi täysin kiinteä akku, joka on palamaton ja sillä on pitkä elinikä, korkea volumetrinen energiatiheys sekä nopea varaus ja purkaus. Tutkijoiden mukaan uusilla akkukennoilla on vähintään kolminkertainen energiatiheys verrattuna nykypäivän litium-ioni-akkuihin.

Elektrodin ja elektrolyytin rajapintojen superkondensaattorimainen ominaisuus tuottaa akulle suuremman kyvyn varastoida energiaa myös sähkökenttään.

Myös granaattimineraali on havaittu kiinnostavaksi kiinteäksi elektrolyyttimateriaaliksi mutta se muodostaa suuren resistanssin elektrolyytin ja elektrodimateriaalien välillä. Marylandin yliopiston tutkijat ovat kuitenkin ratkaisseet ongelman kerroksella ultraohutta alumiinioksidia elektrodin pinnalla, mikä vähentää impedanssia 300-kertaisesti.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja alkuperäistiedote (LINKKI) ja tutkijaryhmän artikkeli Energy & Environmental Science -tiedelehdessä (LINKKI)

Kuva: University of Texas at Austin / Marsha Miller.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!