Erikoinen superkondensaattori – ruususta sähköenergiaa

Ruotsalaisen Linköpingin yliopiston Organic Electronics laboratoriossa on kehitetty superkondensaattori, joka rakentuu ruususta. Lisäämällä elektrodi kumpaankin päähän ja keskelle porttikytkentä, luotiin täysin toimiva transistori.

Runsas vuosi sitten Linköpingin yliopiston Organic Electronics tutkimusryhmä esitteli jo ensimmäisiä saavutuksiaan saada ruusut absorboimaan johtavaa polymeeriliuosta. Se muodosti ruusun varteen johdesäikeitä. Lisäämällä elektrodi sen kumpaankin päähän ja keskelle porttikytkentä, luotiin täysin toimiva transistori.

Nyt yksi ryhmän jäsen, professori Roger Gabrielsson on kehittänyt materiaalin, joka on suunniteltu superkondensaattoriksi. Materiaali polymeroituu ruusun sisällä ilman ulkoista herätettä.

Normaalit nesteet, jotka virtaavat ruusun sisällä auttavat luomaan pitkiä, johtavia säikeitä, paitsi varteen mutta myös kasvin lehtiin ja terälehtiin.

”Olemme pystyneet varaamaan ruusua toistuvasti, satoja kertoja ilman häviötä rakenteen suorituskyvyssä. Energiavaraston tasot, joita olemme saavuttaneet, ovat samaa suuruusluokkaa kuin superkondensaattoreissa”, sanoo professori Roger Gabrielsson.

Joitakin esimerkkejä ovat itsenäiset energiajärjestelmät, mahdollisuus hyödyntää kasveista saatavaa energiaa antamaan tehoa antureille ja erilaisille kytkimille ja mahdollisuutta luoda polttokennoja kasvien sisälle.

”Tämä tutkimus on hyvin varhaisessa vaiheessa ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan on avoin kysymys”, esittää, Organic Electronics laboratorion apulaisprofessori Eleni Stavrinidou.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja Linköpingin yliopisto tiedote (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!