Nokian kännykkäbisnes kaatui alustakehitykseen

Kännyköiden kehitys ohjelmistopohjaisiin alustoihin upotti Nokian kännykkäbisneksen. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa tarkastettavan Pontus Huotarin väitöskirjan mukaan toiminta olisi vaatinut Nokialta aivan erilaisia panostuksia ja johtamista.

Alustakehityksessä suoritus- ja kilpailukyvyn säilyttäminen on uuden väitöskirjatyön mukaan haastavaa, koska menestys riippuvat alustanhaltijan kyvystä koordinoida kolmannen osapuolen tekijöitä, kuten ohjelmistokehittäjiä.

Alustapohjaisilla markkinoilla eri toimijoiden päätökset, liittyen esimerkiksi alustan ja kolmannen osapuolien tuotteiden hinnoitteluun ja laatuun, riippuvat monimutkaisilla tavoilla toisistaan. Huotarin väitöskirjan tulokset osaltaan selittävät miksei Suomessa synny kansainvälisesti menestyviä alustoja.

Nokia on tästä hyvä esimerkki. Yritys yritti aggressiivisesti kasvattaa kolmannen osapuolen sovellusvalikoimaansa Microsoftin kanssa WindowsPhonella. Tämä strategia kuitenkin johtaa siihen, että yritys ei panosta sovellusten laadunhallintaan.

Nokia kokeili Microsoftin Windows Phonen ja oman Series 30 lisäksi Anroidia. Yritys esitteli kokeiluksi jääneen uutuuden  vuoden 2014 Barcelonan kännykkämessuilla.

Huotarin mukaan siksi Googlen Android-alusta, jolla on jo määräävä markkina-asema käyttäjä- ja sovellusmäärillä mitattuna säilyttää kilpailuetunsa.

Samaan aikaan kuitenkin Apple tekee enemmän voittoa iOS-laitteillaan ja -alustallaan kuin muut Android-älypuhelinvalmistajat yhteensä, vaikka Googlen Androidilla on iOS:ää enemmän käyttäjiä ja sovelluksia.

”Applen iOS:n menestys onkin seurausta tehokkaasta kolmannen osapuolten sovellusten laadunvalvonnasta, sillä laatutietoiset kuluttajat ovat lojaaleja Applelle. Nokia ja Microsoft panostivat siis liikaa sovellusten määrän kasvattamiseen niiden laadun kustannuksella”, Huotari selittää.

Tästä johtuen esimerkiksi nykyiset pelikonsolivalmistajat kuten Sony (PlayStation) ja Microsoft (Xbox), tai muut alustayritykset, kuten Apple (iOS), koordinoivat tuotantoa tiukemmin keinoin, kuten tuottamalla omaa sisältöä kolmannen osapuolen sisällön lisäksi ja säännöstelemällä tuotantoa.

Diplomi-insinööri Pontus Huotarin tuotantotalouden alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan ensi viikon maanantaina 14.8.2017 Lappeenrannan teknisessä yliopistossa.

LISÄÄ: Väitöskirja ”Strategic interaction in platform-based markets: An agent-based simulation approach” strateginen interaktio aluspohjaisilla markkinoilla, on julkaistu yliopiston Acta Universitatis Lappeenrantaensis -tutkimussarjassa numero 754. ISBN 978-952-335-103-5 ja ISSN 1456-4491. Se on luettavissa vapaasti pdf-muodossa (LINKKI).

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017