Radioyhteys toimimaan lähes nollaenergialla

Yhdysvaltalaisen Washingtonin yliopiston (UW) tutkijat ovat osoittaneet, että lähes nollaenergialla toimivat laitteet voivat lähettää dataa antureiden kanssa jopa 2,8 kilometrin etäisyydelle. Aiemmin matala tehonkäytön radioyhteyksien heikkoutena ovat olleet lyhyet kantamat.

Järjestelmän radiomoduuli

Anturiverkkojen  LoRa-tekniikkaan tukeutuva takaisinsironnan järjestelmä tarjoaa luotettavan pitkän kantaman kommunikoinnin antureiden kanssa, jotka kuluttavat tuhat kertaa vähemmän virtaa kuin nykyiset tekniikat.

Kun anturi on sijoitettu lähteen ja vastaanottimen väliin, järjestelmä voi siirtää dataa 475 metrin etäisyydelle. Kun anturi (kuvassa) on signaalilähteen vieressä, vastaanotin voi purkaa informaatiota jopa 2,8 kilometrin etäisyydeltä.

Tutkijaryhmän protolaite lääketieteellisiin mittauksiin.

UW:n tutkijoiden järjestelmässä on kolme osaa: lähde, joka emittoi radiosignaalia, anturit, jotka koodaavat informaatiota kyseisen signaalin heijastuksiin ja edullinen LoRa-vastaanotin, joka dekoodaa informaation.

Takaisinsiroava signaali on erittäin heikko ja hukkuu helposti kohinaan. Ongelman ratkaisuksi ryhmä käyttää chirp-hajaspektri modulaatiota (CSS).

Järjestelmää ryhtyy kaupallistamaan Jeeva Wireless, joka on UW:n ryhmän perustama spin-out-yhtiö, joka aikoo aloittaa järjestelmän markkinoinnin kuuden kuukauden kuluessa.

LISÄÄ: Nanobitteja  (LINKKI) ja tutkimusjulkaisu ”LoRa Backscatter: Enabling The Vision of Ubiquitous Connectivity” (LINKKI, pdf) sekä Jeeva Wireless -yrtys (LINKKI).

Kuvat: Dennis Wise/University of Washington

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017