Langatonta tiedonsiirtoa yli 100 gigahertsin taajuuksilla

Euroopan unionin Horizon 2020 Ultrawave -hankkeen tavoitteena on kehittää tekniikoita, jotka pystyvät hyödyntämään koko millimetriaaltojen spektriä yli 100 GHz:n taajuusalueella. 2,9 miljoonan euron projektia vetää Lancasterin yliopisto Englannista.

Ultrawave -konseptissa on tarkoitus luoda ultrakapasiteettinen verkkokerros, joka pyrkii saavuttamaan 100 gigabittiä dataa sekunnissa tason. Tällainen kerros pystyy syöttämään dataa satoihin pien- ja pikosoluihin riippumatta mobiililaitteiden tiheydestä soluissa. See avaa tietä uusille verkkoarkkitehtuureille, jotka tähtäävät täyden 5G:n toteuttamiseen.

Vain millimetriaaltojen taajuudet 30 – 300 GHz ja niiden usean GHz:n kaistanleveydet voivat tukea langatonta tiedonsiirtonopeutta kymmeniä gigabittejä sekunnissa.

Valitettavasti sade voi heikentää tai estää tiedonsiirtoa ja muutkin tekniset rajat ovat toistaiseksi estäneet tämän taajuusalueen täyden hyödyntämisen.

Kehitettävä runkoverkkokerros tarjoaa yli 100 Gbps per neliökilometri. Point to Multipoint tavalla D-kaistalla (141 – 174,8 GHz) yli 500 metrisen säteen  kattavuudella. Sitä syöttää uudenlaiset G-kaistan (300 GHz) 600 metriset point-to-point-linkit.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja Ultrawave-tutkimusohjelmasta (LINKKI)


Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017