Saksalaisvalmistaja vetää robottiautokokeilua – VTT mukana

Eurooppalainen automatisoidun ajamisen L3Pilot-tutkimusprojekti lanseerattiin Volkswagenin synnyinseuduilla Wolfsburgissa Saksassa. Yhdessätoista Euroopan maassa tehtävässä pilotissa on mukana Suomesta VTT. Euroopan Unioni tukee projektia 36 miljoonalla eurolla.

Volkswagen-konsernin vetämä eurooppalainen tutkimusryhmä analysoi mahdollisuuksia saavuttaa läpimurto autonomisessa ajamisessa. Nelivuotisen L3Pilot-tutkimusprojektin painopiste on pilotoida automatisoitua ajamista Euroopan teillä.

Volkswagen-konsernin johdolla 13 eurooppalaista autovalmistajaa, tavarantoimittajaa, tutkimuslaitosta ja yliopistoa sekä yritystä operoivat julkisessa liikenteessä sataa ajoneuvoa. Tuhat kuljettajaa testaa automatisoituja 3. ja 4. tason käyttöjärjestelmiä todellisissa olosuhteissa ja erilaisissa käyttötilanteissa.

Suomalainen teknologian tutkimuskeskus VTT vastaa hankkeessa tutkimusmenetelmän kehittämisestä ja osallistuu datahallinnan ja evaluoinnin osaprojekteihin. Testattavat teknologiat sisältävät laajan määrän eri toimintoja pysäköinti- ja ohitustilanteesta monimutkaiseen kaupunkiliikenteeseen.

Ajotilanteiden suuren määrän ansiosta L3Pilot on ensimmäinen maailmanlaajuinen projekti, jossa testataan ja toteutetaan kattavasti automatisoidun ajamisen toimintoja käytännössä. Teknisen kehityksen ohella pilotin aikana analysoidaan ajoneuvojen valmistajien ja kuljettajien lakisääteisiä toimintaedellytyksiä. Painopiste on tuotevastuussa ja liikennesäännöissä.

LISÄÄ: Aiemmat robottiauto-uutiset (LINKKI)

Kuva: Volkswagenin konseptiauto

TAUSTAA: L3Pilot

Nelivuotisen projektin kokonaisbudjetti on 68 miljoonaa euroa, ja Euroopan komissiolta tulee tukea 36 miljoonalla euroa.

Mukana ovat autonvalmistajista Volkswagen (koordinoija), Audi, BMW, Centro Ricerche Fiat, Daimler, Ford, Honda R&D Europe, Jaguar Land Rover, Opel Automobile, PSA, Group Renault, Toyota ja Volvo. Tavarantoimittajat: Autoliv, Delphi, FEV Group.

Tutkimuslaitoksista ja yliopistoista German Aerospace Center (DLR), ika RWTH Aachen University, Institute of Communication and Computer Systems ICCS, SAFER, SNF-Centre for Applied Research at NHH, University of Leeds, University of Warwick, Federal Highway Research Institute (BASt), University of Genoa, VTT jqa Würzburger Institut für Verkehrswissenschaften (WIVW Center for Traffic Sciences)

Viranomaisista pilottiprojektissa on the Netherlands Vehicle Authority RDW ja käyttäjäryhmistä Federation Internationale de l’Automobile FIA sekä vakuutuslaitoksista AZT Automotive ja Swiss Reinsurance Company. Pienistä ja keskisuurista toimijoista mukana ovat ADAS Management Consulting ja European Center for Information and Communication Technologies EICT.

LISÄÄ: L3Pilot (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017