Uudenlaista magnetismia nanomitoissa

Kuusi vuotta sitten tekniikan yliopisto MIT:n tutkijat löysivät ferromagnetismin ja antiferromagnetismin lisäksi kolmannen muodon magnetismia. Tämän uuden tilan nimeksi tutkijat antoivat kvanttispinneste (quantum spin liquid, QSL). Lue miten nanotekniikka tuo uusia ulottuvuuksia magnetismiin.

Eräs magnetismin tutkimusta vauhdittanut alue ovat muistitekniikat. Esimerkiksi laserilla tapahtuva optinen magneettisuuden vaihto lupailee jo terahertsin nopeuksia tulevaisuuden kiintolevyille ja RAM-muisteille. Samoin magneettisille satunnaismuisteille (MRAM) on löydetty entistä nopeampi sähköinen magneettisuuden hallinta.

Tutkimusmaailmassa on jopa löydetty mahdollisuus luoda ja tuhota magneettisia ominaisuuksia ei-magneettisessa materiaalissa. Suomalaisen Nanobitteja-sivuston katsausartikkelissa kerrotaan esimerkiksi, miten magneetit saattaisivat korvata transistorit ja miten magneettisen kentän johde toimii.

Koosteartikkelissa käsitellään myös kaksiulotteisien materiaalien magnetismia, topologiaa ja magnetismia, liukenevaa magnetismia sekä hiilestä tuotettuja magneetteja

LISÄÄ: Nanobitteja.fi:n ”Magnetismia nanomitoissa” -artikkeli (LINKKI).

Kuva: MIT/Moritz Eisebitt kuvitus,  (LINKKI) MIT:n uutisartikkeliin.