Jyväskylä laajentaa nanoverkostoaan

Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskus tulee osaksi israelilaisen Bar-Ilanin yliopiston koordinoimaa kansainvälistä poikkitieteellisten nanotiedekeskusten verkostoa. Tarkoitus on tehdä entistä laajemmin tutkimus- ja koulutusyhteistyötä.

Perinteisesti fysiikan, kemian ja biologian alojen tutkijat ovat toimineet omissa siiloissaan ja vuorovaikutus tutkijoiden välillä on ollut vähäistä. Niinpä tutkimustieto on siirtynyt alojen välillä hitaasti. Tämän ongelman ratkaisuksi ympäri maailmaa on perustettu poikkitieteellisiä nanotieteen tutkimuskeskuksia.

”Tutkimus- ja koulutusyhteistyö yliopistojemme välillä käynnistyy syksyn aikana. Yhteistyö auttaa meitä pysymään kehityksen kärjessä, ja viestimään omista tuloksistamme kollegoillemme Israelissa ja muualla maailmassa”, kertoo Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksen johtaja Tero Heikkilä.

Tulevaisuudessa tutkimus- ja koulutusyhteistyötä tullaan tekemään nanotiedekeskusten välillä muun muassa henkilöstö- ja opiskeluvaihtojen kautta sekä tutkimusvierailujen muodoissa.

Ennen nyt solmittavaa aiesopimusta Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksella on jo yhteistyöprojekteja saksalaisen Kasselin yliopiston nanotiedekeskuksen (CINSaT – Center for Interdisciplinary Nanostrucutre Science and Technology) sekä yhdysvaltalaisen keskuksen (CaSTL – Chemistry at the Space-Time Limit) kanssa.

Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Mikko Mönkkönen allekirjoittaa huomenna tiistaina aiesopimuksen yhteistyöstä israelilaisen Bar-Ilan -yliopiston kanssa. Tapahtuma on osa kolmipäiväistä BINA@NSC tutkimusvierailua Jyväskylässä. Tapaaminen sisältää tieteellisiä puheenvuoroja, vierailuja tutkimuslaboratorioihin sekä yhteistyöstä sopiminen.