Akkuihin lisää jytyä uusilla materiaaleilla

Akkujen kehitys on vahvasti sidoksissa materiaalitekniikan kehitykseen, jossa pyritään löytämään uusia keinoja energian tallentamiseen. Uusien keinojen avulla voidaan tutkia yhä syvällisempiä akun ilmiöitä erilaisilla materiaaliyhdistelmillä.

Viimevuosien suosittu tutkimusaihe alalla on ollut superioniset kiteet. Ne ovat eräänlainen yhdistelmä nestettä ja kiinteän ainetta. Esimerkiksi Duken yliopiston, Oak Ridge National Laboratoryn (ORNL) ja Argonne National Laboratoryn (ANL) voimin on tutkittu superionisia kiteitä, jotka sisälsivät kuparia, kromia ja seleeniä (CuCrSe2), neutroni- ja röntgensäteiden avulla.

Aihe on vielä perustukimusta mutta johdattelee akkujen elektrolyyttien vaihtumista enemmän kiinteäksi aineeksi. Myös (KIT) tutkijoiden johdolla tehdyn tutkimuksen mukaan uusilla materiaaleilla voidaan huomattavasti parantaa akkujen varastointikykyä ja toimintavakautta.

Näiden materiaalien joukossa ovat esimerkiksi korkean entropian oksidit (HEO), joiden vakaus johtuu perusaineiden epäsäännöllisestä jakautumisesta.

”Jotta voitaisiin avata niiden täysi potentiaali energian varastointisovelluksiin, on kuitenkin tehtävä lisätutkimuksia,” toteaa saksalaisen Karlsruhe Institute of Technologyn aluetta tutkiva professori Horst Hahn.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI) ja akkutekniikan katsaus (LINKKI) sekä Uusiteknologia-lehden 2/2016 kansi-artikkelin älyakuista (LINKKI), muut akkuaiheiset uutiset ja artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

 

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018/