Nanorakenteella paremmat litiumioniakut – kestää pitempään

Nykyiset älypuhelimissa ja kannettavissa käytettävät litiumioniakut ovat saavuttaneet suorituskykyrajansa. Avuksi tarvitaan nyt uusia ideoita, joista yksi niistä on nanorakenteinen anodimateriaali, joka laajentaa litiumioniakkujen kapasiteettia ja käyttöaikaa.

Uuden ratkaisun takana on Wienin yliopiston ja Politecnico di Torinon tutkijat. Heidän mukaan  uudenlainen mesohuokoiseen sekametallioksidiin ja grafeenin perustuva materiaali voisi tarjota uuden lähestymistavan akkujen käyttöön suurissa laitteissa, kuten sähkö- tai hybridiajoneuvoissa.

Freddy Kleitz,Wienin yliopisto

”Koeajoissamme uusi elektrodimateriaali paransi merkittävästi kapasiteettia ennennäkemättömällä käyttöjaksojen vakaudella yli 3 000 palautuvasta lataus- ja purkautumisjaksosta jopa suurilla 1 280 milliampeerin virroilla”, kertoo Freddy Kleitz Wienin yliopistosta.

Nykypäivän litiumioniakut menettävät suorituskykyään noin 1 000 latauskerran jälkeen. Tavanomaisissa anodeissa on usein hiilimateriaalia, kuten grafiittia.

HRSEM-kuva graeeniin perustuvasta 2D/3D-nanokomposiitista. Kuva: Freddy Kleitz / Universität Wien; Glaudio Gerbaldi / Politecnico di Torino, CC-BY-NC.

”Metallioksideilla on parempi akku kapasiteetti kuin grafiitilla, mutta ne ovat melko epävakaat ja vähemmän johtavat”, selvittää tilannetta Kleitz.

Tutkijat löysivät keinon hyödyntää parhaiten molempien yhdisteiden positiivisia ominaisuuksia.

Uusia akkutekniikoita tutkitaan laajalti eri puolilla maailmaa. Viimeksi venäläis-kiinalainen tutkijaryhmä onnistui lisäämään teollisuuskumppanin kanssa litiumioniakun energiakapasiteettia 15 prosenttia.

Venäläis-kiinalaisten tutkijoiden saavutus auttoi myös keventämään koko tuotteen painoa. Listasimme jutun loppuun myös muut akkuihin liittyvät uutiset Uusiteknologia.fi:ssä.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI), yliopiston tiedeuutinen (LINKKI)  ja tiedeartikkeli Advanced Emergy Materials -lehdessä (LINKKI) sekä viimeisimmät akkutekniikoita koskevat uutiset  (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018