Las Vegas aukeaa suomalaisteknologioille – Suunto ja QT

Kulutuselektroniikkamessut CES aukeavat tiistaina Las Vegasissa , mutta isoimmat yritykset esittelevät  netissä jo ennakkoon uutuustarjontaansa. Suomesta kovimmat panokset messuihin laittaa Suunto Movesense-alustallaan. Myös QT on mukana Las Vegasissa autoelektroniikkatuotteillaan.

Hollantilaisen ALMA.caren terveystuote pohjautuu Suunnon Movesense-anturialustaan.

Suunto esitteli viime vuonna uutta Movesense-alustaa. Nyt Suunto on kulutuselektroniikkamessuilla esillä monien yhteistyöyritysten kanssa. Tarjolla on viisi Movesenseen perustuvaa urheilu- ja terveystuotetta.

Mukana sporttiosuudesta ovat Konect Sports, Morph Wear, W2ND ja Overskudd sekä terveysalueelta belgialainen ALMA.care (Kuvassa oikealla), joka käyttää Movesense-antureita iäkkäiden ihmisen terveys- ja liikkuvuusongelmien analysointiin.

Robottiautot ja laajemminkin autoelektroniikka on tullut voimalla Las Vegasin CES-messujen tarjontaan. Tänä vuonna Suomesta esillä on Qt Company, joka esittelee uuden version autojen näyttöruutujen kehitysalustastaan.

Uusi Qt Automotive Suite 5.12 lupaa yksinkertaista innovatiivisten ja käyttäjäystävällisten näyttöratkaisujen luomista autoihin. Lisäksi se mahdollistaa lopullisen järjestelmän visuaalisen ulkonäön räätälöinnin.

Monet maailman huippuluokan OEM- ja Tier 1 -valmistajista ovat jo valinneet Qt-teknologian digitaalisten ohjaamoidensa käyttöön. Työkalun avulla voidaan IVI-käyttöliittymiä testata jo kehityksen varhaisessa vaiheessa.

Uuden Automotive Suite 5.12:n avulla voidaan integroida nopeasti ja helposti rakentaa ajoneuvon sisäinen infotainment -järjestelmän (IVI) useille alustoille, kuten GENIVI, AGL, QNX ja Android.

Televisioista 8K-versiot

Terveysrannekkeiden ja autoelektroniikan rinnalla pääosa tapahtuman tarjonnasta keskittyy televisioihin ja muihin kulutuselektroniikan perinteisiin tuotealueisiin. Niissä korealaiset Samsung ja LG ovat voimakkaasti esillä.

Las Vegasissa molemmat suuryritykset esittelevät uusimpia 8K-televisioitaan. LG tarjoaa 8K-tarkkuuden kalliimmissa 75-tuumaisessa LCD- ja 88 tuuman OLED-malleissaan. Samsung julkisti 85 tuumaisen 8K-tarkkuuden QLED-tekniikkaa käyttävän Q900R-mallin jo syksyllä. Nyt yrityksen odotetaan esittelevän muitakin uusia 8K-malleja.

Nähtäväksi jää esitteleekö Samsung CES-messuilla televisiomallien lisäksi taitettavaa kännykkänäyttöään tai uutta  elokuvateattereiden Qnyx-leditekniikkaa.

LG esittelee tapahtumassa myös Alpha9 -suorittimella varustetut uudet Z9-, W9-, E9- ja C9-sarjojen OLED-mallinsa. Niissä on mukana myös tekoälyä, joka uudensyväoppimisalgoritmin kanssa luvataan tuottavan entistä paremman äänen- ja kuvanlaadun.

Ensimmäistä kertaa viime vuonna CES-messuilla näyttävästi mukana olleelta Googlelta odotetaan nyt suurempaa ulostuloa. Google on varannut lehtitietojen mukaan messuilta aiempaa enemmän esittelytilaa.

Google ei ole kertonut yksityiskohtaisesti mitä se tulee messuillaan esittelemään. Tulossa lieneekin jotain muutakin kuin pelkästään uusi versio cromecast-videotoistimesta tai uusin Android-versio. Yrityksen odotetaan tuovan esille  ainakin uusia ääniohjattuja kulutuselektroniikan laitteita.

Las Vegasissa esille laajasti viihdelektroniikan, terveyselektroniikan ja uusien 8K-televisiomallien lisäksi myös tulossa oleva 5G-laitteet ja tulevaisuuden kulkuvälineet. Mukana tapahtumassa on myös monia piirivalmistajia Cypress Semiconductorista Analog Devicesiin ja komponenttijakelija Arrowiinja Avnetiin. Konenäkö, IoT ja erilaiset tekoälyominaisuudet vaativat ohjelmisto-osaamisen lisäksi myös uusia piiriratkaisuja.

Lisää: Suunto Movesense (LINKKI), QT (LINKKI), CES-messut 8.-11.1.2019 (LINKKI). Twice-lehden raportti CES2019-lehistötilaisuudesta (LINKKI) ja päivittäiset CES Daily -messulehti (LINKKI, tulossa. Tässä vuoden CES 2018 ensimmäisen päivän numero, LINKKI)

Kuvituskuva: CES

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!