Kupari korvaa iridiumin kännykkänäytöissä

Kalifornialaisyliopiston tutkijat ovat löytäneet kuparista iridiumia edullisemman materiaalin tuottaa tulevaisuudessa älypuhelimen ja televisioiden näytöt. Aiemmat yritykset kuparin parissa ovat epäonnistuneet, koska kuparikompleksit ovat olleet heikkorakenteisia.

Kupari ratkaisee myös saatavuusongelman, koska se on runsas metalli maailmanlaajuisesti. Iridiumia löytyy maailmalta vain muutamista paikoista. Niukkuuden lisäksi iridiumin toinen haittapuoli OLED-tekniikan suhteen on sen heikommat ja vähemmän kestävät molekyylit sinisen valon tuottamiseksi.

University of Southern Californian (UCS) kemistit Kemistitutkijat onnistuivat nyt luomaan kupariyhdisteen, joka tuottaa halutut värit vaikuttamatta näytön visuaaliseen laatuun. Tutkijoiden kupariyhdistelmä on edeltäjiään jäykempi molekyylikompleksi.

’’Kuparista saadaan aikaan iridiumin kaltainen emissiotehokkuus eri väreillä sinisestä vihreään ja keltaiseen,” toteavat tutkijat yliopistonsa tiedotteessa.

Uusia materiaaleja ja niiden yhdistelmiä kehitetään eri puolilla maailmaa. Nanobitteja.fi -sivusto kertoo japanilaisen Tohoku-yliopiston löydöstä parempien superkondensaattorien valmistamiseksi.

Uuden materiaalin avulla voidaan superkonkille tuottaa suurempi jännite ja parempi stabiilius kuin muilla materiaaleilla.

Lisää: Nanobitteja.fi (LINKKI), USC:n tiedoteuutinen (LINKKI) ja Tohoku-yliopiston tiedeoteuutinen (LINKKI)

Kuva: Mark E. Thompson / UCS

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!