Infineonilta uusia ToF-kamerakennoja

Infineonin kolmiulotteinen Real3-kameratekniikka pääsee 5G-tekniikoiden rinnalla aitiopaikalle pian alkavilla Barcelonassa Mobile World Congress-messuilla. Korealainen LG hyödyntää saksalaisyrityksen tekniikkaa G8 ThinQ -kännykän etukamerassa ja puhelimen kasvojentunnistuksessa.

Kolmiulotteista kuvaa kuvaavia kamerajärjestelmiä voidaan toteuttaa useilla erilaisilla tekniikoilla. Käytössä olevia menetelmiä ovat muun muassa kahteen kameraan pohjautuvan stereokuvan käsittely, tunnetun infrapunakuvion kohteeseen heijastava projisointitekniikka sekä valon kulkuaikaan perustuva etäisyyden mittaus.

Infineonin valon kulkuaikaan perustuva  ToF-tekniikka (Time-of-flight) toimii nopeasti valoisassa ympäristössä ja vaatii vain vähän sovellusprosessorin voimaa. Näin myös virrankulutus saadaan pidettyä kurissa.  Nopean reagointinopeuden vuoksi ToF-tekniikkaa käytetään laajasti erilaisissa biometrisissa todentamismenetelmissä, kuten kasvojen tunnistamisessa.

Real3-tekniikka sopii hyvin kasvojen tunnistuksen lisäksi myös esimerkiksi lisätyn todellisuuden (AR) ja virtuaalitodellisuuden (VR) sovelluksiin. ToF-tekniikka vaatii oman sitä varten optimoidun erikoisanturin, jotta sen avulla voidaan mitata etäisyyksiaä eri pisteistä.

Infineon kehitti LG:lle ToF-teknologiaa käytettäväksi sekä premium- että keskihintaluokan älypuhelimiin. Yritys odottaakin, että seuraavan viiden vuoden aikana erilaiset 3D-kameraratkaisut yleistyvät useimmista älypuhelimissa ja Infineonin tekniikka olisi mukana merkittävässä osuudessa uutuuksista.

Lisää uusia kameraideoita nähdään 24. helmikuuta, kun Nokia-puhelimia tuottava HMD Global esittelee uuden viidellä kameralla varustetun Nokia 9 -monsterikameran. Myös muilta kännykkävalmistajilta on Barcelonan mobiilimessuilla odotettavissa uutuuksia erityisesti kännyköiden kameroihin liittyen. Kiinnostavaa on nähdä hyödyntääkö LG Infineonin kameratekniikkaa tapahtumassa julkistettavassa ensimmäisessä 5G-puhelimessaan.

Näin toimii Real3-kamera-anturi

Infineonin Real3-anturi pystyy havaitsemaan kohteen etäisyyden mittaamalla valon kulkuaika kamerasta kohteeseen ja takaisin. Kamera valaisee kuvattavaa kohdetta moduloidulla infrapunavalolla, joka heijastuu kohteesta takaisin kameraan.

Kuva-anturin jokainen kuvapiste pystyy vastaanottamaan heijastuneen infrapunasignaalin sekä mittaamaan lähetetyn ja heijastuneen valosignaalin vaihe-ero. Mittaustlos on suorassa suhteessa kohteen etäisyyteen.

Uudenlaisten ToF-antureiden kuvatarkkuus on selvästi perinteisiä kameroita pienempi. Esimerkiksi Real3-srjan antureissa tarkkuus on versiosta riippuen maksimissaan 352×288 kuvapistettä.

Vaikka tarvittava syvyystieto saadaan vain rajatulla kuvatarkkuudella, pystyy moduuli tuottamaan suuren joukon tietopisteitä kolmiulotteisesta tilasta. Tämä syvyystieto on helposti yhdistettävissä perinteiseen kameran tuottamaan tarkkaan kaksiulotteiseen kamerakuvaan.

Lisää: Infineon Real3:n ToF-moduulista (LINKKI), Infineonin jakelijat (LINKKI) sekä Uusiteknologian aiempi uutinen Infoneonin Real3-tekniikasta (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!