Kehosta sähköä tai sisävalaistuksesta

Yhdysvaltalaisen Purduen yliopiston tutkijat ovat luonut uuden keinon muuntamaan ihmisen mekaanista energiaa sähköenergiaksi. Tekniikka voi kerätä ja tunnistaa kehosta tulevia biomekaanisia signaaleja ja käyttää niitä tehontuottoon ja ohjaamaan teknisiä laitteita. Katso videolta miten tekniikka toimii.

Purduen yliopiston tiimi kehitti nestemäisen metallin sisältävän triboelektrisen nanogeneraattorin, nimeltään LMI-TENG. Ratkaisu koostuu nestemäistä metallia sisältävästä toiminnallisesta silikonista, joka on kahden Ecoflex-kerroksen välissä.

”Teknologiamme avulla puettava elektroniikka voi käyttää muuten hukkaan menevää energiaa ja muuntaa sen energiaksi, joka pystyy käyttämään ja hallitsemaan sotilas- ja kuluttajasovelluksissa käytettäviä elektronisia laitteita ja työkaluja’’, kertoo tutkimusta vetänyt Purduen Wenzhuo Wu.

Muitakin keinoja on. Esimerkiksi keinotekoinen huonevalaistus voi tarjota energialähteen. Japanilaiset Ryota Arai, Takuma Yasuda ja kollegat ovat tutkineet orgaanista aurinkosähköä (OPV), joka toimii tehokkaammin sisätilojen keinovalaistuksessa kuin auringonvalossa.

Heidän kehittämänsä pieniin BDT-2T-ID molekyyleihin perustuvat uudenlaiset OPV:t ylittivät suorituskyvyllään muita vastaavia laitteita, jopa pii aurinkokennotekniikkaan perustuvia.

Liuoskäsittelyllä tuotetut pienimolekyyliset OPV:t osoittavat tutkimuksissa hyvää yli 16 prosentin muuntotehokkuutta valkoisen LED-valaistuksen aikana. Teknisesti se tuottaa 200 ja 1000 luxin valaistuksella 12,4 ja 65,3 mikrowattia tehoa per neliösenttimetri.

Lisää: Nanobitteja.fi (LINKKKI) ja Purduen tutkijoiden tiedoteuutinen (LINKKI), video (LINKKI) ja tiedeartikkeli (LINKKI) sekä japanilaisten OPV-tutkijoiden tiedeartikkeli (LINKKI).

Kuva: Tutkijoiden esittelyvideolta