Kasvua haetaan digitalisaatiosta – rekrytointivaikeudet rassaavat

Suomalaisten teknologiayritysten tulevaisuuden kasvukeinot ovat digitalisaatio ja uuden kehittäminen. Etunenässä kehityksessä ovat odotetusti IT- ja elektroniikkayritykset, selviää Teknologiateollisuuden kartoituksesta. Suurimmaksi esteeksi kasvulle nähtiin kuitenkin alan rekrytointiongelmat.

Uuden kasvuvoimakartoituksen mukaan teknologiateollisuuden yrityksistä 46 prosenttia tavoittelee yli kymmenen prosentin kasvua. Keinoina on digitalisaatio ja uudistuminen, mutta niiden hyödyntämisen tilanne ja tarpeellisuus vaihtelee eri toimialoilla. Eniten panoksia pistävät tietotekniikan lisäksi sähkö- ja elektroniikka ja koneteollisuus – vähiten metallinvalmistus.

”Vaikka kyse on teknologiayrityksistä, digitalisaatioon ja teknologiaan liittyvät arvioinnit ovat kautta linjan heikompia kuin kartoituksen muilla alueilla. Kasvuhakuiset yritykset panostavat kuitenkin selvästi enemmän digitalisaatioon, niin toimintojen kehittämisessä kuin suunnitelluissa investoinneissakin’’, sanoo kasvuvoimakartoituksen toteuttanut Juha Usva Straquest Oy:sta.

Teknologiateollisuuden kartoituksesta selviää myös, että yrityksen koolla ja kasvun asenteella sekä kasvua tukevilla toimintatavoilla näyttää olevan yhteys.  Kasvuvoimakartoituksen mukaan suuremmat yritykset uskovat ymmärtävänsä paremmin uusien teknisten ratkaisujen mahdollisuudet liiketoiminnan uudistamisessa.

Suuremmat yritykset myös suunnittelevat teknologiapanostuksia selvästi pieniä yrityksiä enemmän. Onneksi arviot digitalisaation hyödyntämiseen liittyen eivät selvityksen mukaan muutoin juurikaan eroa pienten ja suurempien yritysten välillä. Vaikka tekoäly ja koneoppiminen ovat julkisuudessa paljon esillä, siihen suunnitellut panostukset ovat vielä suhteellisen vähäisiä koko teknologiateollisuuden yrityksissä.

Kartoituksessa yritykset arvioivat, että asiakkaan tarpeiden ymmärtäminen ja tarpeiden tyydyttäminen on toiminnan ydin. Silti yritysten asiakaslähtöisissä toimintatavoissa on vielä kehittämistä. Myös henkilöstöpanostukset ovat tärkeitä, mutta rekrytointiongelmat rassaavat.

Kartoitus toteutettiin verkkokyselynä Teknologiateollisuus ry:n jäsenyrityksille tammi-huhtikuussa 2019. Kyselyyn vastasi 224 henkilöä yhteensä 157:stä eri yrityksestä.

Lisää: Teknologiateollisuuden Kasvuvoimakartoitus 2019 (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Nokian Oulun tutkiasematehdas

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/