Näin toimii: kolme kertaa parempia infrapunailmaisimia

Yhdysvaltalaisen Sandia National Laboratoriesin tutkijat ovat kehittäneet pieniä, kultaisia antenneja tehostamaan infrapunakameroita ja -antureita, jotka “näkevät” paremmin lämpöä. Uuden  ratkaisun avulla voidaan tuottaa selkeämpiä kuvia infrapunasäteilystä tähtistä ja galakseista ihmisiin, rakennuksiin ja turvallisuussovelluksiin. Katso videolta mioten ratkaisu toimii ja rakentuu.

Sandian Laboratory Directed Research and Development -projektissa, tutkijaryhmä kehitti nanoantenneja käyttävän ilmaisimen, joka voi parantaa infrapunalämpökameran signaalia jopa kolme kertaa ja parantaa kuvanlaatua vähentämällä pimeävirtaa, tärkeä osa kuvan kohinaa 10 – 100 -kertaisesti.

Sandia National Laboratoriesin nanoantennilla varustetut ilmaisimet infrapunalämpökameraa varten. Kuva: Randy Montoya.

Infrapunakamerat ja -anturit ovat olleet olemassa 50 vuotta, mutta kameran linssin tai anturin optisen järjestelmän takana istuvan ilmaisimen perinteinen muotoilu näyttää saavuttavan suorituskykynsä rajan , toteaa nanoantenniprojektin johtaja David Peters.

Nanoantennilla parannettu ratkaisu auttaa ilmaisimia näyttämään yli 50 prosenttia kohteen infrapunasäteilystä vähentäen samalla myös pimeävirran aiheuttamaa kuvan vääristymää, kun taas nykyinen tekniikka näkee vain noin 25 prosenttia infrapunasäteilystä.

Ryhmä tekee nanoantennilla varustetut ilmaisimet Smuuttamalla hiukan tavallista infrapunailmaisimen valmistusmenetelmää. Tätä konseptia voidaan soveltaa erityyppisiin ilmaisintyyppeihin, joten nykyisillä valmistajilla on mahdollisuus integroida tämä uusi tekniikka olemassa oleviin ilmaisimiinsa.”

Lisää: Nanobittejä-uutinen (LINKKI), tutkijoiden tiedote (LINKKI) ja video (LINKKI, MPEG4-video)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta