Kvanttiakussa ei synny häviöitä

Uuden tutkimuksen mukaan häviötöntä kvanttiakkua koskeva suunnitelma voi olla lähempänä kuin luulemmekaan. Yhdysvaltalaisen Albertan yliopiston tutkijat ovat kehittäneet jo suunnitelman uudenlaiselle kvanttiakulle. Tutkimus tehtiin yhteistyössä Toronton yliopiston kanssa.

Kvanttiakusta voi tulla tärkeä komponentti monissa kvanttilaitteissa – esimerkiksi niitä voidaan käyttää tulevaisuudessa kvanttitietokoneiden virransyöttöön. Käytännössä ne voitaisiin rakentaa käyttämällä nykyisiä solid-state-tekniikoita.

”Tunnetummat akut tukeutuvat klassisiin sähkökemiallisiin periaatteisiin, kun taas kvanttiakut tukeutuvat yksinomaan kvanttimekaniikkaan”, toteaa kemian laitoksen apulaisprofessori ja pääjohtaja Gabriel Hanna ja aiheen keskeinen tutkija.

Kvanttiakku on pieni, nanokokoinen akku, joka on tarkoitettu käytettäväksi nanomittakaavan sovelluksissa.

Uusin tutkimus tarjoaa teoreettisen osoituksen siitä, että häviöttömän eksitonisen kvanttiakun luominen on mahdollista – löytö, joka kiinnostaa, kun kvanttitekniikan ala jatkaa kehittymistään.

Lisää: Nanobitteja.fi (LINKKI), Albertan yliopistolehden artikkeli (LINKKI) ja Albertan ja Toronton yliopiston tutkijoiden tiedejulkaisu, ” Loss-Free Quantum Battery” on julkaistu The Journal of Physical Chemistry C (LINKKI).

Kuvituskuva: UT