Tabletteja vai oikeaa ruokaa – ihoanturi mittaa C-vitamiinitasot

Ryhmä Kalifornian San Diegon yliopiston tutkijoita on kehittänyt non-invasiivisen iholle kiinnitettävän C-vitamiinin anturin, joka voi tarjota vaihtoehdon seurata päivittäistä ravintoarvoaan ja ruokavalion noudattamista. Ihmiselle C-vitamiini on välttämätön ravinnon komponentti, koska keho ei pysty sitä syntetisoimaan. Sitä on saatava joko ruokamme tai vitamiinilisäaineiden kautta.

Uusi puettava anturi koostuu liimalaastarista, joka voidaan levittää käyttäjän iholle. Se sisältää hikoilua edistävän järjestelmän sekä elektrodianturin, joka on suunniteltu havaitsemaan nopeasti hien C-vitamiinitasot.

Mittauksia varten laite sisältää joustavia elektrodeja, jotka sisältävät askorbaattioksidaasi-entsyymiä. Kun C-vitamiinia on läsnä, entsyymi muuttaa sen dehydroascrobic-hapoksi ja tuloksena oleva hapenkulutus generoi virran, jonka laite mittaa.

”Puettavien anturien käyttö on perinteisesti keskittynyt fyysisten toimintojen seurantaan tai sairauksien patologioiden seurantaan, kuten diabeteksen yhteydessä”, kertoi yliopiston nanoteknologian PhD Juliane Sempionatto.

”Tämä on ensimmäinen esimerkki siitä, että käytetään entsyymipohjaista lähestymistapaa tarvittavan vitamiinipitoisuuden muutosten seuraamiseen ja avaa siten uuden rajan puettavien laitteiden areenalla”, Sempionatto sanoo.

C-vitamiini on välttämätön ravinnon komponentti, koska ihmiskeho ei pysty sitä syntetisoimaan joten se on saatava ruokamme tai vitamiinilisäaineiden kautta. Kiireellisimmin kyseistä vitamiinia tutkitaan useissa kliinisissä tutkimuksissa sen mahdollisuudesta tukea toipumista COVID-19:stä.

Lisää: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI).