Intelin prosessoriuutuudet ammattikäyttöön

Intelin 12 sukupolven prosessoreita otetaan käyttöön kannettavien ja pöytätietokoneiden lisäksi sulautettuihin järjestelmiin. Alan kaksi isointa saksalaistoimijaa Congatec ja Kontron ovat jo esitelleet uusimmat Intelin Alder Lake Core -siruihin perustuvat korttiratkaisunsa.

Intelin uusimmat Intel Core prosessorit (aiempi koodinimi Alder Lake) tehokkaimmat versiot tarjoavat sulautetuissa merkittäviä suorituskyvyn lisäyksiä ja parannuksia. Uutena alueena on nousemassa tehoa vaativat teollisuuden reunalaskentaratkaisut.

Intelin uusimmat Core-suorittimet tarjoavat aiempaan nähden lisää suorituskykyä ylöspäin moniajo- ja skaalautuvuustasoissa. IoT- ja reunasovelluksiin on jopa 6 tai 8 versiota BGA/LGA-koteloituina suorituskykyisiä P-ytimiä sekä kahdeksan vähän kuluttavaa ER-ydintä.

Uutuusprosessoreissa on tuki PCIe 5.0:lle maksimissaan 16 kaistalla ja  PCIe 4.0:lle sekä DDR5/DDR4-muistille yhdistettynä tietoturva- ja hallintaominaisuuksiin. DDR5-muistituki nopeuttaa esimerkiksi monisäikeisten sovellusten suoritusta. Grafiikkaohjaimena on Intel Iris Xe GPU ja Intel UHD Graphics 770.

12 sukupolven prosessorit tarjoavat BGA-koteloissa jopa 14 ydintä ja 20 säiettä kannettavien versoina sekä 16 ydintä ja 24 säiettä työpöytäkoneiden LGA-koteloissa. Ne sopivat teollisuuden reunalaskentaan ja IoT-yhdyskäytävälaotteisiin tai esimerkiksi robottiautoihin ja 5G-ja AI-verkkojen pilviratkaisuihin.

Uusiin suorittimiin perustuen Congatec on esitellyt tuotteet COM-HPC- ja perinteisemmässä COM  Express moduulimuodossa. Niistä COM-HPC-moduulit on saatavissa A- ja C- malleina.

Kuva: Kontron

Uusin conga-HPC/cALP COM-HPC:n A-moduulit on kooltaan 120 x 95 mm. Intel Core -pöytäprosessoripohjainen conga-HPC/cALS COM-HPC:n C-koon moduulin koko on 120 x 160 mm. COM Express moduuli Type 6-koossa on conga-TC670 COM Express Type 6, joka on kooltaan 95 x 95 mm.

Valitut prosessorit sopivat myös koviin reaaliaikasovelluksiin Intelin TCC:llä ja TSN:llä. Lisäksi tuki löytyy Real-Time Systemsin hypervisor-tekniikalle.

Uutuusmoduuleita varten on tuki Linuxille, Windowsille, Androidille, Real-Time Linuxille ja Wind River VxWorksille. Tekoälytukea ja tehostystekniikkaa on Windows ML:lle, Intel Distribution of OpenVINO toolkitille ja Chrome Cross ML:lle.

Myös teollisuuskorttivalmistaja Kontron on ilmoittanut tuovansa markkinoille joukon uutuustuotteita, jotka perustuvat Intelin 12. sukupolven Core-prosessoreihin.

Kontronilla on tarjolla Intelin uutuutta esimerkiksi COM-HPC-Client-moduuleissa, joiden koko on C-versiona 160 x 120 mm. Korttimoduuli voi sisältää 512 gigatavua uutta DDR5-muistia.

Kontronilla on tarjota myls piiriä monisäikeisenä joko 16 ytimellä tai 24 ytimellä tehoprofiililla 35-65 wattia. Yritys päivittää myös nykyiset mini-ITX-, µATX- ja ATX-emolevyt uudella prosessorisarjalla ja takaa prosessorimalleille myös pitkäaikainen saatavuuden sulautetuissa ratkaisuissa.

Lisää: Intelin 12th Core Processor (LINKKI), Congatec (LINKKI) tuotetiedot (LINKKI1, LINKKI2, LINKKI3) ja jakelijat (LINKKI) sekä Kontron (LINKKI), tuotetiedot (LINKKI) ja jakelijat (LINKKI).