Elektroniikan tuotantotekniikat esille – Productronica23 keräsi 42 000 kävijää

Elektroniikan tuotantotekniikan ammattimessut Münchenissä esittelevät uusimmat laite- ja ohjelmistoratkaisut. Esillä on piirilevyjen valmistuslaitteiden, ladonta- ja juotoskoneiden lisäksi tuotantotestereitä ja alan muita tekniikoita. Mukana on Suomesta JOT ja Cencorp sekä Okmetic ja Picosun. Kävijöitä tapahtuma keräsi kaikkiaan 42 000 ja yrityksiä yli 1400. PÄIVITETTY 17.11.2023.

Münchenin elektroniikkamessuilla on tänä vuonna vuorossa tuotantotekniikoiden Productronica, joka vaihtelee vuorovuosin komponenttialueen Electronica-messujen kanssa. Viimeksi Productronica järjestettiin vuoden 2021 marraskuussa, jolloin monella messukävijällä oli vielä kasvosuojat käytössä.  Kävijöitä oli silloin vajaat 20 00 ja näytteilleasettaja lähes 900. Saksalaisten lisäksi eniten kävijöitä tuli vuona 2021

Suomalaisen JOT Automationin M12-käsittelyksikkö tarjoaa robottiyksiköitä tuotantolinjojen piirilevyjen nopeaan testaamiseen

Italiasta, Ranskasta ja Itävallasta.

Eurooppa menetti jo ennen  koronaa  paljon elektroniikkatuotantoa Aasian maihin, mutta pandemian aiheuttamien logistiikkaongelmien takia eräiden tuotteiden valmistusta on tuotu takaisin Eurooppaan.

Ladontakonelinjoja tarjoava Fuji esitteli Productronica23-messuilla automaattisilla vihivaunuilla varustettua älytehtaan 2.0 -versiota.

Silti esimerkiksi pienivolyymisten erikoislaitteiden valmistus on aina ollut järkevää tehdä paikallisten sopimusvalmistajien toimesta. Suomessakin on yli toistakymmentä komponenttiladontaa ja laitekokoonpanoa tekevää yritystä etelästä aina Lapin peruskoille asti.

Aivan uusia näkymiä elektroniikkatuotannon järjestelyihin tuo Euroopan unionin tulevat panostukset sirutuotantoon, erityisesti piirituotannon palauttamiseen Eurooppaan. Se voi tehdä  Euroopasta uudelleen erittäin kiinnostavan alueen myös tuotantokoneiden kauppiaille. Ja piirituotannon ja suunnittelun aktivoituessa myös lähituotanto saa lisää virtaa.

Siksi on tärkeää, että Münchenissä on Suomesta laiteostajien lisäksi myös suomalaisvalmistajat kuten  tuotantolinjojen robotti- ja testausyksiköitä tekevät Cencorp Automation ja JOT Automation sekä Semicon-osuudessa kiekkovalmistaja Okmetic ja ALD-tuotantolaitteita valmistava Picosun. Taustaa piirituotannon paluulle Eurooppaan antaa myös hollantilainen ASML, jonka siruvalottimia hyödyntää esimerkiksi taiwanilainen TSMC tarkimpien sirujensa tuotannossaan.

PÄIVITYS 17.11.2023: Tapahtuma keräsi 1400 näytteilleasettajaa ja 42 000 kävijää

Tänä vuonna Productronica23 keräsi messuhalleihin yli 1400 yritystä 45 maasta. Tämän vuoden keskeisiä aiheita olivat näilläkin messuilla tekoäly ja anturit elektroniikan valmistuksessa. Euroopassa myös tehoelektroniikan tuotantoratkaisut olivat hyvin esillä.

Kävijöitä oli tänä vuonna 42 000, joista erityisesti ulkomaisten kävijöiden määrät ovat kasvaneet aiempiin kertoihin nähden. Varsinkin kun 2021 messuja väritti vielä korona ja varsinkin Aasiasta saapuminen oli vielä hankalaa.

Nyt kävijöitä oli Saksan jälkeen eniten Italiasta, sitten Itävallasta, Sveitsistä, Ranskasta, Iso-Britanniasta, Puolasta, Tšekeistä ja sitten Yhdysvalloista, Kiinasta ja Alankomaista.  Lisäksi vahvinta kasvua näytteilleasettajissa tuli erityisesti Kiinasta, jossa tuotannon lisäksi tehdään entistä enemmän myös uusinta tuotantotekniikkaa.

Seuraavan kerran Productronica järjestetään Münchenissä 18.-21. marraskuuta 2025. Komponentteihin keskittyvä Electronica on vuorossa ensi vuoden marraskuussa. Lisää vuosien 2023-2024 messuja löydät Uusiteknologia.fi:n tapahtumakalenterista (LINKKI).

Kuvat: Messe München  / Productronica 23

Lisää: Productronica23, München 14.-17.11.2023 (LINKKI), näytteilleasettajat (LINKKI), hallikartta ja hallien osastonumerot (LINKKI), messutuotesivu (LINKKI) ja livedemot/esitykset (LINKKI). Tässä myös Uusiteknologia.fi:n aiemmat Productronica21 (LINKKI) ja Productronica19-messuraportit (LINKKI)

Kuvituskuva: Messe München / Productronica23

Päivitetty 17.11.2023 ja lisätty uutiseen kuvia ja tietoja.