Fotoniikka avittamaan metsätaloutta

Fotoniikan ja metsäbiotalouden kansainväliset huiput kokoontuvat ensi lokakuussa Kolille lokakuussa.  Toista kertaa järjestettävä tapahtuma yhdistää uudenlaisella tavalla huippututkimusta ja teollisia sovelluksia. Pääpujhujaksi on tulossa avaruusyhtiö NASA:n apulaisjohtaja Jack A. Kaye.

NASA :n tutkimuksesta vastaava apulaisjohtaja Jack A. Kaye tulee Kolille kertomaan muun muassa, miten fotoniikkaa voidaan hyödyntää biovarantojen kaukokartoitukseen avaruudesta käsin.

Fotoniikan ja biotalouden yhteispeli näkyy jo nyt esimerkiksi puun äärimmäisen tarkassa laserleikkauksessa, metsävarojen kaukokartoituksessa spektrikuvantamisen avulla sekä kasvihuoneiden älykkäissä led-valoissa, joilla optimoidaan vihannesten kasvua.

”Kiinnostavimmat läpimurrot syntyvät nimenomaan toimialojen rajoilla. Forest&Photonics törmäyttää yhteen kaksi näennäisesti erillistä alaa. Suomi on aina elänyt metsästä, ja fotoniikan kaltaisella huipputeknologialla uudistetaan vanhaa ja kunnianarvoisaa alaa”, tapahtumaa järjestävä Joensuun tiedepuiston kehityspäällikkö Juha Purmonen sanoo.

Suomesta tapahtuman esiintyjäkaartiin on vahvistunut joukko fotoniikan teollisen soveltamisen osaajia. Mukana ovat esimerkiksi luonnonvaroja kaukokartoittava Arbonaut , hieno-optiikkaa valmistava Oplatek , konenäköä puuteollisuuden tarpeisiin kehittävä Raute Mecano sekä konenäköä paperikoneiden tarkkailuun tuova Valmet Automation.

Fotoniikan ja metsäalan risteyskohtia valottavien puheenvuorojen ohella tapahtumassa esitellään 26.-27.10.2016 Kolin kansallispuistossa sijaitsevassa hotellissa.

Fotoniikka on valon tuottamiseen, käsittelyyn ja tarkkailuun perustuva optiikan alue, joka mahdollistaa esimerkiksi seuraavan sukupolven elekäyttöliittymien toiminnan. Lukuisten sovellusalueidensa ja erittäin suurten kasvuodotustensa vuoksi fotoniikka on nostettu yhdeksi EU:n avainteknologioista.

Forest & Photonics 2016 -tapahtuman neljä pääteemaa

  • Biotalouden digitalisaatio: teollisen internetin, big datan ja sekä nykyaikaisten anturi- ja kaukokartoitusteknologioiden hyödyntäminen biotaloudessa.
  • Koneet metsässä: konenäkö ja muut fotoniikan sovellukset metsäkoneissa.
  • Mekaaninen ja kemiallinen puunjalostus: sahan ja kirveen ajoista on edetty melkoisesti eteenpäin.
  • Startup-yritykset: metsäbiotalouden ja fotoniikan risteyskohdissa on suuret mahdollisuudet aloittaville innovatiivisille yrityksille, joille alan vakiintuneet toimijat ovat luontevia asiakkaita ja rahoittajia.

LISÄÄ: Forest & Photonics (LINKKI)

Kuva:  Euclid-satelliitti, ESA – C. Carreau

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!