Uusi kalvo parantaa akkujen kestoa

University of Southern Californian (USC) tutkijat ovat luoneet uuden akkukalvon, joka tehostaa seuraavan sukupolven litium-rikki akkujen elinikää. Nykyisiin litium-ioni-akkuihin verrattuna litium-rikki-akulla tiedetään olevan parempi energian tallennuskapasiteetti, mutta heikkoutena lyhyt elinikä.

Kalifornialaisyliopiston  tutkijoiden  ”Mixed Conduction Membrane” (MCM) on ei-huokoista materiaalia kahden huokoisen elektrolyytteihin kastetun kerroksen välissä ja ne edelleen kahden elektrodin välissä.

MCM-kalvo vähentää liuenneiden polysulfidien sukkulointia anodin ja katodin välillä, prosessi, joka on tehnyt litium-rikki akkuja käytöstä haasteen. Se kuitenkin mahdollistaa tarvittavan litium-ionien liikkeen.

Testeissä tutkijat huomasivat, että MCM-kalvolla toimivilla litium-rikki akuilla syntyi sata prosenttinen kapasiteetin säilyttäminen ja niillä oli jopa neljä kertaa pidempi elinikä kuin akuilla ilman kyseistä kalvoa.

Varsinainen MCM-kerros on ohut litioitu koboltti-oksidi, mutta tutkijoiden mukaan tulevaisuudessa jokin vaihtoehtoinen materiaali voisi tuottaa jopa parempia tuloksia.

Kalifornialaistutkijoiden lisäksi University of Illinoisin kemistit ovat kehittäneet superionisen kiinteän elektrolyytin, joka voisi olla perusta seuraavan sukupolven litium-ioni-akuille.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI)  ja tutkijoiden tiedote (LINKKI)

Kuva: USC

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016