Katso videolta: Merivedellä toimiva akku

Yhdysvaltalaisesta tekniikan korkeakoulu MIT:stä liikkeelle lähtenyt Open Water Power (OWP) on kehittänyt uuden alumiini-vesi-akkurakenteen. Akku tuo  kymmenkertaisen toiminta-ajan miehittämättömille vedenalaisille sukellusveneille (UUV) litiumioni-akkuihin verrattuna.

Merelle sijoitettuna akkujärjestelmä ottaa veden akkuun ja halkaistaan katodilla hydroksidin anioneiksi ja vetykaasuksi. Uusi järjestelmä auttaa vedenalaisia UUV-laitteita sukeltamaan syvemmälle ja pidempiä aikoja. Alumiini-vesi-akkuja voisi hyödyntää myös erilaisissa tutkimus ja anturijärjestelmissä. Nykyään niissä käytetään litiumakkuja, joihin liittyy useita hankaluuksia.

Äskettäin yhdysvaltalaisen L3 Technologiesin hankkima, OWP-akkukeksintö on kehittäjien mukaan muita akkurakenteita turvallisempi, halvempi ja pitkäikäisempi. Se koostuu alumiinianodista ja katodista, joka seostettu pääasiassa nikkelillä sekä elektrodien välissä olevasta alkalisesta elektrolyytistä.

Hydroksidin anionien ollessa vuorovaikutuksessa alumiinianodin kanssa syntyy alumiinihydroksidia ja elektroneja. Sekä alumiinihydroksidi että vetykaasu ovat vaarattomia jätteitä esimerkiksi maanpäällisien moottoreiden pakokaasuihin verrattuna.

Komponentit aktivoituvat vain silloin, kun ne ovat märkiä. Kun alumiinianodi syöpyy, sen voi vaihtaa pienin kustannuksin. Yksi suuri haaste alumiiniakuilla on, että tietyt kemiat vaikeuttavat elektronien luovuttamista piiriin. Lisäksi reaktiotuote, alumiinihydroksidi, tarttuu elektrodin pinnalla, estäen reaktion jatkumisen.

LISÄÄ: Nanobittejä-sivusto (LINKKI) ja MIT:n (Massachusetts Institute of Technology) tutkijoiden tiedote/uutinen (LINKKI) ja Oper Water Power (LINKKI) ja videolinkki (LINKKI, youtube) akun toiminnasta ja testiraportin tiivistelmä (LINKKI, pdf)

Kuva: Open Water Power

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!