Edullinen tapa rakentaa polttokennoja

University of California Riversiden tutkijat ovat kehittäneet edullisen ja tehokkaan katalyyttimateriaalin polymeerisiin elektrolyyttikalvo-polttokennoihin. Siinä nanokomposiitti muuttaa vedyn kemiallisen energian sähköksi ja on yksi lupaavimmista polttokennotyypeistä sähköautoihin ja elektroniikkaan.

Kehitetty katalyyttikalvo on valmistettu huokoisista hiilikuiduista ja upotettu yhdisteeseen, joka on tehty suhteellisen runsaasta metallista, kuten koboltista, joka on yli sata kertaa

Kuva: University of California Riverside

edullisempi kuin platina. Sen korkea hinta on johdattanut etsimään vaihtoehtoisia katalyyttimateriaaleja.

Käyttämällä elektrospinning-tekniikkaa, UCR-tutkijat tekivät paperin ohuita hiilikuitujen arkkeja, jotka sisälsivät metalli-ioneja – joko kobolttia, rautaa tai nikkeliä.

Tutkimusta johtanut professori David Kisailus ja hänen tiiminsä yhteistyö Stanfordin yliopiston tutkijoiden kanssa määrittelivät, että uudet materiaalit toimivat yhtä hyvin kuin alan standardit platina-hiilijärjestelmät, mutta murto-osalla kustannuksista.

Lisäetuna katalyyttisestä nanokomposiitista oli Kisailuksen mukaan, että sen grafiittinen kuitu tuotti luonnostaan lujuutta ja kestävyyttä, mikä mahdollistaisi sen toimivan sekä polttoainekatalysaattorina että mahdollisesti rakenteellisena komponenttina.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden tiedote (LINKKI) sekä artikkeli Nano Micro Small-tiedelehdessä (LINKKI)