Aallon materiaalitutkimukseen 5 miljoonaa euroa

Aalto-yliopiston professorit Peter Liljeroth ja Orlando Rojas ovat kumpikin saaneet 2,5 miljoonan euron apurahan Euroopan tutkimusneuvostolta (ERC). Liljeroth tutkii tiiviin aineen fysiikkaa uusiksi materiaaleiksi ja Rojas biotuotteita ja biosysteemejä. Laajemminkin suomalaistutkijat  pääsivät   27 projektillaan hyvin kiinni viime vuoden ERC-tutkimusrahoitukseen.

Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun professori Peter Liljeroth tutkii ja luo uusia keinotekoisia materiaaleja, joita ei esiinny luonnossa ja joita ei ole saatu aikaan laboratorio-olosuhteissa.

Aalto-yliopiston Peter Liljeroth (vas.) ja Orlando Rojas (oik.) saivat viiden miljoonan euron ERC-rahoituksen. rahoituksen uusien materiaalien kehittämiseen.

Materiaaleilla on kiinnostavia ja tutkimattomia sähköisiä ominaisuuksia ja niitä voidaan rakentaa ja muokata atomi kerrallaan tunnelointimikroskoopilla tai molekyylien itsejärjestäytymisen avulla.

”Viime vuosien aikana on ennustettu teoreettisesti lukuisia ennennäkemättömiä materiaaleja, joilla pitäisi olla jännittäviä ja eksoottisia sähköisiä ominaisuuksia. Apurahan ansiosta voimme vapaasti kokeilla erilaisia menetelmiä ja materiaaleja, joita kukaan ei ole vielä tutkinut, valmistamisesta puhumattakaan”, Peter Liljeroth kertoo.

Liljeroth yhdistää työssään suprajohteita nanokokoisiin magneetteihin. Tällaisilla hybrideillä on ennustettu olevan erikoisia sähköisiä ominaisuuksia, joiden sovellusmahdollisuuksia ei vielä tunneta.

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun professori Orlando Rojas aikoo kehittää uuden sukupolven suprakolloidisia järjestelmiä. Rojas aikoo puolestaan suunnitella uusia tapoja kontrolloida uusien 1D-, 2D- ja 3D-rakenteiden suprakolloidisia ryppäitä.

Sekä Liljerothille että Rojasille atomien ja molekyylien välisen vuorovaikutuksen, muodon ja toiminnan hallitseminen avaisi aivan uusia näkymiä uuden sukupolven laitteiden materiaalien kehittämiseen, esimerkiksi kvanttitietokoneita (Liljeroth) tai energian talteenottoa (Rojas) varten.

Suomi on vahvistanut asemaansa tutkimusrahan jaossa

Suomi on menestynyt nousujohteisesti Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) -hauissa koko EU:n Horisontti 2020 -tutkimusrahoituskauden. Vuoden 2017 hauista tulos oli ennätykselliset 23 ERC-rahoitusta.

Euroopan tutkimusneuvosto rahoittaa tutkijalähtöistä, korkeatasoista tieteellistä tutkimusta. Rahoitettavat hankkeet valitaan tieteellisen laadun perusteella, ja hakemuksia arvioitaessa korostetaan tutkimusidean uutuusarvoa ja rohkeutta aivan uudenlaisten tutkimuslinjojen avaamiseksi.

Tänään vahvistettujen tietojen mukaan erittäin kilpaillun, vakiintuneille tutkijoille suunnatun ERC Advanced Grant (AdG) -rahoituksen saavat neljä Suomessa työskentelevää tutkijaa. Edellä esitettyjen lisäksi rahoituksen saivat Helsingin yliopistosta Jan Von Plato ja Judith Pallot.

TAUSTAA: ERC Advanced Grant -rahoitusta myönnettiin Suomeenviime vuoden haussa 9,5 miljoonaa euroa. Yhteensä vuoden 2017 erilaiset ERC-rahoitukset toivat Suomeen noin 44 miljoonaa euroa eurooppalaista tutkimusrahaa. Lisäksi suomalaiset ERC-rahoitetut tutkijat saivat viisi Proof of Concept -rahoitusta tutkimustulosten hyödyntämisen edistämiseksi.