Bioantureita kuparista ja grafeenioksidista

Moskovalaisinsituutin tutkijat ovat kehittäneet tavallista herkempiä bioanturipiirejä, jotka perustuvat kupariin  kullan sijaan. Kehitetyt bioanturit ovat siten hieman edullisempi, mutta myös helpompia valmistaa kuin aiemmat ratkaisut.

Bioantureita käytetään uusien lääkkeiden kehittämiseen mutta niillä tutkitaan myös molekyylien vuorovaikutusten kinetiikkaa. Lisäksi ne voivat toimia perustana erilaisille kemiallisille analysaattoreille, joita käytetään etsittäessä sairauksia osoittavia molekyylejä tai havaitsemaan vaarallisia aineita elintarvikkeissa ja ympäristössä.

Kupariin ja grafeenioksidiin tukeutuva plasmoninen biotunnistusanturi saavuttaa tutkijoiden mukaan erinomaisen herkkyyden ja on toimintavaltaan yhteensopiva nykyisten kaupallisten bioantureiden kanssa.

”Meidän tekninen ratkaisu on tärkeä askel kehitettäessä biologisia antureita, jotka perustuvat fotoniikkaan ja elektroniikkateknologiaan”, toteaa professori Valentyn Volkov, joka johtaa moskovalaisen Moscow Institute of Physics and Technologyn Nanooptics and Plasmonics -laboratoriota.

Tavallisin optoelektroniikan ja fotoniikan materiaali on kulta. Sillä on erinomaiset optiset ominaisuudet ja se on kemiallisesti erittäin vakaa. Mutta se on kallista eikä ole yhteensopiva mikroelektroniikan valmistustekniikan kanssa.

Nyt MIPT-tutkijat ratkaisivat ongelman peittämällä metallin dielektrisellä ja grafeenioksidin kerroksilla. Hapettumisen estämisen lisäksi tämä muutti anturisirun optisia ominaisuuksia, tehden sen herkemmäksi.

Kullan korvaaminen kuparilla avaa mahdollisuuden kehittää älypuhelimiin ja älykkäisiin vaatteisiin sovellettavia CMOS-tekniikalla toteutettavia kompakteja bioantureita.

LISÄÄ: Nanoobitteja.fi (LINKKI)