Elektroniikka tiukemmin osaksi ihmistä

Jo nykyään elektroniset sydämentahdistimet edistävät ihmisten terveyttä, mutta yhdysvaltalaisen Marylandin yliopiston tutkijat (UMD) pyrkivät luomaan ensimmäisiä mikroelektroniikkalaitteita, jotka liittyisivät biologisiin järjestelmiin. Niillä siirrettäisiin tietoa elektronisten ja biologisten maailmojen välillä.

Mikroelektroniikan kehityksestä huolimatta mikroelektroniikan ja biologisen maailman välillä on edelleen tekninen kuilu. Yksi tärkeimmistä syistä tähän on se, että mikroelektroniikkalaitteet käsittelevät informaatiota hyödyntämällä materiaaleja, jotka tarjoavat tarvittavat elektronit; mutta biologisissa järjestelmissä ei ole vapaita elektroneja.

”Siitä on vain noin 60 vuotta, kun implantoitava sydämentahdistin ja defibrillaattori osoittivat, mitä laitteet voisivat saavuttaa stimuloimalla elektronisesti ionivirtoja’’, sanoo Marylandin yliopiston tutkija professori William E. Bentley.

Bakteerit on suunniteltu vastaamaan elektrodin aktivoiman redoksimolekyyliin luomalla sähkögeneettinen kytkin. Bentley and Payne, CC BY-ND

Tutkijaryhmä on kehittämässä biologista muistilaitetta, joka voidaan kirjoittaa ja lukea joko biologisilla ja/tai sähköisillä tavoilla. Mutta Bentley ja hänen tiiminsä uskovat löytäneensä keinon.

Tutkijaryhmä onkin nyt kehittämässä uutta biologista muistilaitetta, joka toimisi kuin muistikortti, joka käyttää molekyylisignaaleja avaintietojen tallentamiseen hyvin vähällä energiankäytöllä. Kehossa tällaisia laitteita voitaisiin käyttää biologisen käyttäytymisen hallintaan.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI) ja Marylandin yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI)

Kuva: University of Maryland

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!