Lankamaisia transistoreita ilman puhdastiloja

Yhdysvaltalaisen Tufts Universityn tutkijat ovat kehittänyt hiilinanoputkilla päällystetystä pellavalangasta transistorin, joka tarjoaa esimerkiksi polymeereihin ja muuhun joustavaa elektroniikkaa verrattuna selkeästi paremman joustavuuden ja materiaalien monimuotoisuuden. Lisäksi niitä voidaan valmistaa ilman puhdastiloja.

Tutkimusjulkaisussa Tuftsin yliopiston kirjoittajat kuvaavat ensimmäisiä lankapohjaisia transistoreita, jotka voidaan muokata yksinkertaisiksi, täysin lankapohjaisiksi logiikkapiireiksi ja integroiduiksi piireiksi.

Lankapohjaiset transistorit: hiilinanoputkilla päällystetyt langat kuljettavat sähkövirtaa lähde (S) ja nielu (D) johtimien välillä vasteena porttijohtimessa (G) havaitulle jännitteelle. Nano Lab, Tufts University.

Uuden ratkaisun avulla he voivat luoda elektronisia laitteita, jotka on valmistettu kokonaan ohuista langoista, jotka voidaan kutoa kankaaseen, käyttää iholla tai jopa (teoreettisesti) implantoida kirurgisesti diagnostista seurantaa varten.

Lankapohjainen elektroniikka voi sisältää diagnoosilaitteita, jotka ovat erittäin ohuita, pehmeitä ja joustavia integroitumaan saumattomasti mitattaviin biologisiin kudoksiin.

Lisää: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja Tuftsin yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI).