Perinteiset televisiolähetykset keventävät dataverkon kuormitusta

Tietoliikenneverkkojen dataliikenteen määrä on kasvanut viime päivinä useita kymmeniä prosentteja tavanomaisesta tasosta. Ja silti tietoliikenneverkkojen kuormitusta on helppo keventää katselemalla televisio-ohjelmia perinteisinä suorina lähetyksinä suoratoistopalveluiden käytön sijaan.

Operaattoreiden mukaan verkot kestävät yhä kasvaneet liikennöintimäärät, mutta varmuustoimenpiteenä esimerkiksi Netflix ja Youtube ovat heikentäneet vapaaehtoisesti runsaasti tiedonsiirtokapasiteettia vaativien teräväpiirtovideoidensa kuvanlaatua.

Jos tämä muutos ei riitä takaamaan esimerkiksi tehokkaassa etätyönteossa tarvittavia yhteyksiä, on operaattoreille annettu EU:n laajuinen poikkeuslupa rajoittaa viihdepalveluiden liikennettä niin paljon, kuin verkkojen toimivuuden varmistaminen vaatii. Jotain kuormituksesta kertoo, että Netflix-elokuvakanavan toiminnassa on ollut jo ongelmia.

Digitan rtv-asema.

Myös matkapuhelinverkot ovat tällä hetkellä erittäin kuormittuneita. Tästä syystä osa operaattoreista on jo pyytänyt ainakin yritysasiakkaitaan käyttämään kiinteitä internetyhteyksiä aina kun yhteys on saatavilla eikä mobiilidatan käyttö ole välttämätöntä.

Tiedonsiirtoverkkojen kuormitusta voi keventää katsomalla tavalliset televisio-ohjelmat television tai digiboksin antenni- tai kaapelivirittimen kautta laajakaistaisen IP-verkon sijasta. Varsinkin kun laajakaistayhteyden kautta katsotaan myös antenniverkon  suoria lähetyksiä.

Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n toiminnanjohtaja Vesa Erkkilän mukaan perinteisen, vuosikymmenten varrella toimivaksi koetellun broadcasting-lähetystekniikan edut nousevat esille juuri poikkeustilanteissa.

Suuret väkijoukot tavoitetaan Erkkilän mukaan luotettavasti, eikä vastaanottajien määrä vaikuta kuvan tai äänen laatuun. Samaa kertoi muutama päivä sitten yleisradioverkkoja Suomessa operoiva Digita.

Myös asennusjärjestöt STUL ja SANT suosittelevat, että kiinteistöihin rakennetaan edelleen kiinteällä kaapeloinnilla toteutettu antenni- ja tietoliikenneverkko aina myös rakennusten peruskorjausten yhteydessä. Nykymääräysten mukaan tämä ei ole enää välttämätöntä, mutta sillä varaudutaan myös tuleviin poikkeusolosuhteisiin.

Lisää: Perinteinen radio ja televisio vie viestin varmimmin perille, 23.3.2020 Uusiteknologia.fi (LINKKI)

Kuva: Digita