Suomi vahvasti mukana 6G-taajuustyössä

Kuudennen sukupolven matkaviestinteknologiaa eli 6G:tä innovoidaan jo aktiivisesti. Nokia ja Oulun yliopiston tutkimustoiminnan lisäksi viestintävirasto Traficom sekä liikenne- ja viestintäministeriö osallistuvat 6G-taajuustyöhön aktiivisesti Euroopan unionin kanssa.

Euroopan komissio keskittyy laajemminkin 6G-teknologian kehitysaskeliin Euroopassa ja valmistelee tiekarttaa 6G:n käyttöönotolle. 6G tuo tulevaisuudessa verkkojen hajautuksen ja reunalaskennan, mikä mahdollistaa uudenlaiset hologrammikokoukset ja aidosti virtuaalisen ihmisten välisen vuorovaikutuksen.

Tulevaisuuden 6G-päätelaite on muutakin kuin älypuhelin: miljardit koneet, laitteet, ihmiset, ajoneuvot, robotit ja dronet liittyvät pilveen tekoälyn optimoiman verkon kautta. Uutta tuovat lisäksi uusien satelliittitekniikoiden yhdistäminen 6G:hen, joka mahdollistaa globaalit yhteydet niin maalla, merellä kuin ilmassakin.

Matkapuhelinten kotimaana Suomi vaikuttaa aktiivisesti myös tulevan 6G:n kehitystyöhön Euroopan unionissa. Radiotaajuuspolitiikkaryhmän 6G-työryhmän puheenjohtajistoon on valittu Traficomista johtava asiantuntija Heidi Himmanen.

Radiotaajuuspolitiikkaryhmä (RSPG, Radio Spectrum Policy Group) on korkean tason neuvoa-antava ryhmä, joka avustaa Euroopan komissiota radiotaajuuspolitiikan kehittämisessä. EU:n jäsenmaiden edustajista koostuva radiotaajuuspolitiikkaryhmä tulee seuraamaan uudella työohjelmakaudella 6G-tutkimukseen ja kehitykseen sekä eurooppalaisiin 6G-testisuunnitelmiin ja kokeiluihin.

Hankkeen työpajoissa elinkeinoelämä ja eri tutkimushankkeet voivat esitellä uusimpia tuloksiaan ja tavoitteitaan, joiden pohjalta työryhmä tunnistaa uusien 6G-taajuusalueiden harmonisoinnin tarpeita sekä vaikutuksia taajuuksien sääntelyyn.  Valmistelutyön avulla komissio tekee lopulta tarkempia 6G-etenemissuunnitelmia.

Lisäksi kansainvälisessä televiestintäliitossa ITU:ssa (International Telecommunication Union) yhteistyötä tehdään sidosryhmien ja erityisesti Oulun yliopiston kanssa. Oulun yliopiston johtama kahdeksanvuotinen 6G-lippulaiva (6G Flagship) oli 2018 maailman ensimmäinen 6G-tutkimusohjelma. Eurooppalaisen tason johtavaa 6G-tutkimushanketta Hexa-X:ää koordinoi Nokia ja siihen osallistuvat myös Aalto-yliopisto ja Oulun yliopisto.

Kuvituskuva: Oulun yliopiston 6G-koelaitteistoa, videolta