WRC23: Suomi sai mitä haki radiokokouksesta

Dubaissa perjantaina päättyneen ITU:n WRC2023-kokouksen taajuuspäätökset tukevat osaltaan suomalaisyritysten  5G- ja 6G-verkkojen kehitystä. Tulevaisuuden verkoille luvattiin lisää tilaa ja mahdollisuuksia laajentua niin maalla, merellä ja ilmassa. Silti moni asia jäi vielä tuleviin WRC-kokouksiin vuosille 2027 ja 2031.

Neljän vuoden välein järjestettävä maailman radioviestintäkonferenssi WRC2023n päätökset edistävät suomalaisten mobiiliverkkojen kehitystä.  Dubaissa  sovittiin uusista radiotaajuuksien käytön ehdoista eri käyttötarkoitusten välillä  esimerkiksi uusissa meri-, ilmailu- ja avaruussovelluksissa.

Suomi osallistui Dubain konferenssissa voimakkaasti muiden mukana päätöksiin ja oli osaltaan vaikuttamassa tulevaisuuden viestintäpalveluihin kilpailukyvyn ja kansainvälisen saavutettavuuden varmistamiseen.Suomi saavutti tavoitteensa 5G- ja 6G-järjestelmien tulevaisuuden käytön osalta. Ne olivatkin Suomen kannalta tärkeimmät päätökset, kertoo Liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja Sabina Lindström.

Liikenne- ja viestintäministeriön sekä Traficomin asiantuntijoiden lisäksi mukana olivat  Nokian, Telian, Digitan ja satelliittiyhtiö  Iceyen sekä Puolustusvoimien edustajat. Ylen ja Radioamatööriliiton edustajat osallistuivat konferenssiin etänä.

Suomi on vahvasti mukana 6G-tekniikan tutkimuksessa Suomen akatemian tukemassa Oulun yliopiston 6G-lippulaivaohjelmassa. Lisäksi Nokia tekee jo omaa 6G-tutkimusta. Kuva: 6G Flagship/UT.

Suomen osalta erityisesti 5G-järjestelmien tiedonsiirtokapasiteetin kasvun turvaamiseksi osoitettiin Eurooppaan taajuusalue 6425–7125 MHz. Alueen käyttö tosin vaatii myöhemmin vielä kansallisia ja EU-tason päätöksiä. Lisäksi myös konferenssin uusimmat päätökset, jotka tulevat voimaan vuoden päästä, parantavat taajuuksien käyttömahdollisuuksia esimerkiksi taajuusalueella 3600–3800 MHz.

Suomen tavoitteiden mukaisesti tulevaisuuden 6G-järjestelmille päätettiin tuoda uusia tutkimustuloksia myös seuraavan vuonna 2027 järjestettävän konferenssin WRC27 asialistalle.

”Seuraavan neljän vuoden aikana Suomi panostaa näihin tutkimuksiin huomioiden tunnistettujen taajuusalueiden nykyisen käytön ja mahdollisuudet käyttää 6G-järjestelmiä nykykäytön ohella”, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa.

Kokouksessa vastustettiin odotetusti myös entisten televisioalueen UHF-taajuusalueen mobiilikäyttöä laajalti. ONNEKSI Euroopan linjan mukaisesti UHF-taajuusalue saatiin osoitettua kuitenkin konferenssissa ainakin toissijaisesti mobiilikäyttöön. UHF-aluetta tarkastellaan uudelleen vuoden 2027 WRC-konferenssin jälkeen ja todellinen mahdollisuus muutoksia on vasta vuoden 2031 WRC-konferenssissa.

Taustaa: Kansainvälinen televiestintäliitto ITU:n maailman radiokokous WRC järjestetään aina 3–4 vuoden välein. Tänä vuonna konferenssin paikka oli Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa Dubaissa. Tapahtumaan osallistui lähes yli 3900 eri delegaatioiden jäsentä 163 jäsenmaasta. Lisäksi kokouksen päätöksiä seurasi lähes 300 kansainvälisten organisaatioiden, laitevalmistajien, verkko-operaattoreiden sekä teollisuuden edustajaa. Konferenssin päätökset velvoittavat juridisesti kaikkia 196 ITU:n jäsenmaata.

Lisää: ITU:n WRC23-lopputiedote kuvineen ja videoineen (LINKKI), Uusiteknologia.fi:n WRC23-uutisjuttu 20.11.2023 (LINKKI). Lisäksi Traficomin verkkosivulta WRC-taustatietoa (LINKKI) sekä Uusiteknologia.fi:n aiemmat 5G- (LINKKI) ja 6G-uutisjutut ja artikkelit (LINKKI).

Aloituskuva: ITU WRC2023