Video: Tässäkö syy litiumakkujen räjähtämiseen?

Litiumakkujen ongelmana on erilaisten puumaisten dentriittikiteiden kasvu metallien pintaan, kun akkua ladataan. Ne voivat haitata suorituskykyä ja johtaa oikosulkuun ja jopa akun syttymiseen. MIT:n tutkijaryhmä on tehnyt analyysin akkujen saostusmuodoista ja toimintamekanismista.

Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) tutkijat raportoivat, että on olemassa kaksi täysin erilaista akkujen saostumisen toimintamekanismia. Vaikka molemmat muodot koostuvat litiumin säikeistä, se miten ne kasvavat riippuu käytettävästä virrasta.

Klusteroidut ”sammaleiset” saostukset, jotka muodostuvat matalilla virta-arvoilla, osoittautuvat kasvavan juuristaan ja niitä on suhteellisen helppo hallita. Paljon harvemmat ja nopeasti etenevät puumaiset ”dendriittiset” projektiot kasvavat toinen toistensa kärjistä. Tämä suuremmilla virroilla esiintyvä dendriittityyppi, on tutkijoiden mukaan vaikeampi hallita ja on vastuussa suurimmasta osasta ongelmia.

Litium-ioni-akuissa käytetään nestettä siirtämään litiumioneja yhdeltä puolelta toiselle. Tämä prosessi varastoi ja purkaa energiaa mutta tuottaa myös lämpöä, joka on johtanut jopa matkapuhelimien räjähdyksiin.  Mutta jos myrkytöntä kiinteää voitaisiin käyttää palavan nesteen sijasta, alan teollisuus voisi todella muuttua.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja MIT:n tutkijoiden artikkeli (LINKKI) video dentriittien kasvusta (LINKKI, liikkuva gif)

Kuva: MIT, video

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639