Uutta vipinää omilla prosessoripiireillä

PC-suoritinmarkkinat ovat rajussa muutoksessa, jossa AMD on kiilannut uutuuspiireillä uhkaamaan Intelin perinteistä johtoasemaa. Lisäksi Apple ja uusimpana Microsoftin huhutaan tuovan omat ARM-suorittimet laitteisiinsa. Lisää Uusiteknologian e-lehden laajasta suoritinraportista ja linkkilistasta.

Nopeasti kehittyneet ARM-prosessorit ovat tulossa laajemmin tietokoneisiin. Niillä on mahdollisuus ottaa entistä suurempi asema tietokonelaitteissa. Siitä kertoo myös, että Apple ottaa Mac-koneissaan Intelin suorittimien sijaan käyttöön omaa suunnittelua olevat ARM-suorittimet.

Myös Microsoft suunnittelee ARM-pohjaisia suoritinratkaisuja. Lisävauhtia antanee myös kauppa, jossa muutama vuosi sitten ARM:n ostanut japanilainen Softbank on myymässä yrityksen grafiikka- ja AI-sirujen kehittäjä Nvidialle. Kaupan lopullinen toteutuminen vaatii tosin vielä aikaa.

Uudet kannettavat ja palvelinkoneet ovat nyt palauttaneet uskoa PC-maailmaan ja suorittimien myynti kasvaa uudelleen. PC-tietokoneiden kauppa on ollut jo parin vuoden ajan alavireistä samalla kun alan kehitys on painottanut uusien entistä tehokkaampien mobiilisirujen toteuttamiseen.

Markkinatutkimuslaitos IC Insights odottaa vuoden 2020 aikana maailmanlaajuisesti kannettavien ja pöytämikrojen sekä tablettitietokoneiden sirumyynnin nousevan 2,2 prosenttia 41,7 miljardiin dollariin.

Lue superprosessori-artikkeli (LINKKI). Tästä myös koko lehti ilmaiseksi (LINKKI).

Oma tuotantoprosessi on ollut koko ajan Intelin etu prosessorikehityksessä, mutta nyt kaupallisia sirutehtaita hyödyntävä AMD on pärjännyt selvästi paremmin uusien prosessien hyödyntämisessä.

Intelin prosessorit ovat silti edelleen laajalti käytössä. Niitä hyödynnetään myös sulautetuissa korttimallisissa tietokonekorteissa, jossa tärkeä on saatavuuden takaaminen jopa pitkälle tulevaisuuteen. Silti sulautetuissakin piireissä AMD ja ARM on napsinut kasvavia osuuksia.

Apple julkaisi marraskuussa uudet versiot MacBook Air-, MacBook Pro- ja Mac Mini-tietokoneista. Niissä kaikissa käytetään Applen omaa M1 SoC-piiriä, joka sisältää neljä tehokasta “Firestorm”, neljä energiatehokasta “Icestorm” ydintä, tehokkaan grafiikkaprosessorin sekä 16 ytimen neuraaliverkkolaskentayksikön.

Applen M1-piirin valmistaa taiwanilainen TSMC:n viiden nanometrin siruprosessilla. Piirillä on kaikkiaan 16 miljardia transistoritoimintoa.

Microsoftilla on ARM-suorittimia varten Windows 10 käyttöjärjestelmästään Qualcommin piireille sopivan version. Uusimpien yhdysvaltalaistietojen mukaan Microsoft olisi lähdössä mukaan myös prosessorikisaan omilla ARM-suorittimillaan. Yritys ei ole vielä kertonut hankkeistaan, joten kyse voi olla myös ARM:n edelleen lisensointimallista, jolla laitevalmistajia houkuteltaisiin pysymään Windows-maailmassa.

Lisää: Lisää sirutehoa pöytäkoneista sulautettuihin, Uusiteknologia 2/2020 marraskuu (LINKKI) Bloombergin uutinen 18.12.2020 Microsoftin ARM-suoritinsuunnitelmista (LINKKI) sekä Uusiteknologia 2/2020 linkkipankin kautta (LINKKI).

Kuvituskuva: Microsoft on suunnitellut jo pari vuotta sitten IoT-hankkeisiin sopivia Azure-ohjainpiirejä puolijohdetoimijoiden kanssa. Kuvan IoT-ohjainpiiriratkaisusta lisää (LINKKI).

 

Katso mainos isompana (LINKKI) – more information (LINK).
Katso mainos isompana (LINKKI) – more information (LINK).