Tarkkaa lasertyöstöä elektroniikkaan

Lasereita hyödynnetään tietoliikenteen lisäksi elektronisten komponenttien ja laitteiden valmistuksessa. Uudet sovellukset vaativat myös tarkkuutta ja erittäin lyhyitä pulsseja lähettäviä USP-valolähteitä. Saksalainen Fraunhofer-insituutti kokeilee ohjaukseen mikromekaanisista MEMS-peileistä koostuvia 2D-skanneripiirejä.

Nykyaikaisilla lasereilla voidaan muokata ohutkalvoja, muodostaa johtimia kolmiulotteisille tai leikataan lasia ja piirilevyjä. Tarvitaan järjestelmiä, jolla laservalo johdetaan työstökohteeseen ja kohdistetaan eri pisteisiin kohteessa.

Saksassa käynnistettiin kuukausi sitten kolme vuotta kestävä InBUS-projekti (Ultra Short Pulse Beam Sources for Industrial Use and System-wide Productivity Increases for Highly Dynamic Drilling and Cutting Applications). Projektin vetäjänä ja uusien laservalolähteiden kehittäjänä toimii saksalainen LPKF Laser & Electronics, joka valmistaa laserpohjaisia laitteita piirilevyjen pikavalmistukseen ja muovien hitsaukseen. Projektirahoitus 1,6 miljoonaa euroa tulee Saksan liittotasavaltalta (BMBF).

Projektiin osallistuu myös saksalainen PT Photonic Tools, joka on erikoistunut ultralyhyitä pulsseja lähettäviin laservalolähteisiin ja niiden siirtoon optisilla kuiduilla. Mukana on myös elektro-optisia laservalomodulaattoreita kehittävä Qubig, joka projektia varten kehittää elektro-optista laservalon heijastinta.

Saksalainen tutkimuslaitos Fraunhofer-Institut für Siliziumtechnologie ISIT on kehittänyt InBUS-projektia varten uudenlaisen mikromekaanisista MEMS-peileistä koostuvia 2D-skanneripiirejä, joilla laservalo ohjataan työstökohteen eri pisteisiin. Projektissa kehitettyjen järjestelmien testauksesta vastaa autojen valmistusteknologioita kehittävä Continental Automotive GmbH.

LISÄÄ: LPKF Laser & Electronics (LINKKI), PT Photonic Tools (LINKKI), Qubig  (LINKKI), Continental Automotive (LINKKI) ja Fraunhofer-Institut für Siliziumtechnologie ISIT (LINKKI)

Kuva: Fraunhofer ISIT:n InBUS-projektiin kehittämä 2D-MESM-skannerielementti.

 

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016