TSN-tekniikalla Ethernetistä reaaliaikaisempi

Time Sensitive Networking (TSN) on uusi standardi, joka helpottaa reaaliaikaisen tiedon toimittamista Ethernet-verkon välityksellä. Lisää TSN-tekniikasta voit lukea vapaasti netissä ilmestyneestä Uusiteknologia-lehdestä.

TSN ei kisaa suoraan kenttäväylien kanssa. Se on eräänlainen sateenvarjo, joka kattaa useita hankkeita, jotka liittyvät suoraan tai välillisesti kaikenlaiseen reaaliaikaiseen viestintään.

TSN-hankkeet liittyvät muun muassa reaaliaikaisuutta vaativien datapakettitien minimiviiveen takaamiseen verkkokytkimissä, resurssien varaamista reaaliaikaiselle liikenteelle, aikasynkronointiin ja varmistukseen sille, että tärkeät datapaketit pääsevät varmasti perille.

TSN koostuu IEEE 802 Ethernet-standardin alasarjoista, jotka IEEE TSN -työryhmän määrittelee. Mukana on nykyisiä tekniikoita parannettuna sekä kokonaan uutta tekniikkaa.

Laajempi artikkeli on julkaistu 9.5 ilmestyneessä Uusiteknologia-lehdessä. Voit lukea artikkelin veloituksetta nettiselaimellasi. (LINKKI).

TSN saavuttaa determinismin aikasynkronoinnilla, liikenteen aikataulutuksella, liikenteen priorisoinnilla sekä optimoidulla käsittelyllä verkkokytkimissä sekä verkkokorteissa. Verkon kapasiteetti voidaan aikapohjaisesti jakaa komponenttien kesken.

Voidaan sanoa, että TSN-verkko on eräänlainen ”takuupalvelu” sellaiselle tietoliikenteelle, joka sitä tarvitsee. Tämän lisäksi samassa verkossa voi liikkua ilman ongelmia suurissakin määrin muuta perinteistä vähemmän aikakriittistä tietoliikennettä.

Ethernet tarjoaa laajan valikoiman kaistanleveyttä ja kerrosvaihtoehtoja, mutta siitä on puuttunut tuki reaaliakaiselle toiminnalle. Tarjolle on tuotu Profinet, EtherCAT, Ethernet/IP ja uusimpana TSN-tekniikka.

TSN tuleekin olemaan todennäköisesti rinnakkain monissa teollisuuden järjestelmissä, jotka käyttävät yhtä  tai useampaa  useista  reaaliaikaisista Ethernet-toteutuksia. TNS-tekniikkaa voidaan hyödyntää myös kenttäväylien yhdistämisessä toisiinsa, tarkkaan synkronointiin, SCADA-järjestelmän integraatioon, perusohjaustoimintoihin tai jopa kuljetushihnan toimintaan ja I/O-integraatioon.

Kuva: Uutta TSN-tekniikkaa oli esillä myös viime helmikuussa Embedded World -messuilla.  Kuva: Nurnberg Messe.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018