Aprillipäivä meni jo – suomalainen puusatelliitti olikin totta

Metsäteollisuusyritys UPM on tänään julkistanut kahden muun yrityksen kanssa aprillipilalta tuntuneen hankkeen, jossa vuoden loppuun mennessä avaruuteen ollaan lähettämässä suomalaisvanerista valmistettu nanosatelliitti. Tarkoitus on tutkia erityisesti vanerin kestokykyä avaruuden erikoisratkaisuissa.

Savonlinnalaisesta koivuvanerista toteutettava maailman ensimmäinen nanosatelliitti perustuu CubeSat-standardiin, jonka ulkomitat ovat 10 x 10 x 10 senttimetriä, mikä vastaa standardin yhtä CubeSat-yksikköä.

Avaruuteen lähetettävän nanosatelliitin avulla on tarkoitus testata erityisesti WISA-Birch-koivuvanerin soveltuvuutta avaruusalusten rakenteisiin ja altistaa materiaalia pitkäkestoisesti avaruuden äärioloihin, kuten kuumaan, kylmään, tyhjiöön ja säteilyyn.

WISA Woodsat on Arctic Astronautics -yhtiön suunnittelema ja rakentama nanosatelliitti, joka perustuu opetuskäyttöön kehitettyyn Kitsat-koulutussatelliittiin ja se painaa noin yhden kilogramman.

Euroopan avaruusjärjestön materiaalitutkimusyksikkö toimittaa satelliittiin miniatyrisoidun mittauslaitepaketin, joka tarkkailee vanerissa tapahtuvia muutoksia. Energiansa satelliitti saa yhdeksästä pienestä aurinkokennosta.

WISA Woodsat on suunniteltu lähetettäväksi avaruuteen R

ocket Labin Electron-raketilla Uudessa Seelannissa, Mahia-niemimaalla sijaitsevalta laukaisupaikalta. WISA Woodsat kiertää maapalloa polaarir

adalla 500–550 kilometrin korkeudessa, ja sen yksi kierros maapallon ympäri kestää noin puolitoista tuntia.

Satelliitin suunnitellu Arctic Astronauticsin on kehittänyt jo aiemmin Kitsat-opetussatelliittikonseptin, jonka avulla oikean satelliitin kaltaisia opetussatelliitteja ja niitä tukevia opetusmateriaaleja käytetään useissa tiedekeskuksissa ja kouluissa. Se toimii kuin oikea satelliitti, ja se voidaan lähettää lennoille droonin tai kaasupallon avulla.

WISA Woodsat osoittaa nyt,  että Kitsat-rakenteet pienin muutoksin kykenevät myös avaruuslentoihin. Astronaticsin lisäksi mukana on ollut teknologiayritys Huld, joka tarjonnut ohjelmisto- ja testausosaamistaan sekä kokemustaan 3D-tulostuksesta. Huld on suunnitellut myös satelliitissa olevan, avaruudessa avautuvan kameramaston ja siihen liittyvät rakenteet.

“Selfie-kepillä varustettu puusatelliitti levittää varmasti hyvää mieltä ja nostattaa hymyjä, mutta pohjimmiltaan kyse on vakavasta tieteellisestä ja teknologisesta hankkeesta.”, sanoo WISA Woodsat -hankkeen johtaja Jari Mäkinen Arctic Astronauticsista.

Vanerin testaamisen ohella satelliitti testaa uudenlaista erittäin edullista ja helppoa satelliittitietoliikennetekniikkaa radioamatöörikäyttöön, koettaa uudenlaista asennonsäätötekniikkaa, todentaa Kitsatin toimivuuden kiertoradalla sekä popularisoi satelliittiviestintää ja avaruusteknologiaa

Lisää:  WISA Woodsat (LINKKI), UPM Plywood (LINKKI),  Artics Asronautics (LINKKI) ja Huld (LINKKI)

WISA-Birch-satelliitin tekniikka

  • Koko: 10 x 10 x 10 cm
  • Paino: 1 kg (maan pinnalla)
  • Runko: WISA-Birch-koivuvaneri
  • Mittauslaitteet: Lämpö, kapasitanssi, kvartsikidemikrobalanssi (QCM)
  • Antennit: kaksi puikkoantennia
  • Yhteydet: LoRa-viestin välitys radioamatööritaajuudella
  • Kamerat: Viiden ja kahden megapikselin kamerat
  • Käyttövoima: Yhdeksän aurinkopaneelia

Kuva: WISA-Birch