Tampereelta pian ensimmäinen SoC-prototyyppipiiri

Viime vuonna käynnistetyn järjestelmäpiirisuunnitteluun keskittyvän SoC Hub -avauksen ensimmäisen maaliviivan ylitys lähestyy. Yritysten ja yliopiston kehitystyön tuloksena saadaan vuoden lopulla valmiiksi ensimmäinen keskuksessa suunniteltu piiriprototyyppipiiri. Lopullisen piirin valmistus tapahtuu 22 nanometrin piiriprosessilla belgialaisen IMEC:n kanssa.

Samalla Tampereen yliopisto vahvistaa asemiaan johtavana järjestelmäpiirisuunnittelun kouluttajana Suomessa. Osaamista on vahvistanut entisestään viime vuonna toimintansa aloittanut Tampereen yliopiston ja Nokian koordinoima System-on-Chip Hub (Soc Hub) -hanke.

Koulutukseen on panostettu merkittävästi uusimman järjestelmäpiiriosaamiseen. Tamperen SoC Hubissa tehty työ kanavoituu Euroopan teknologisen itsenäisyyden vahvistamiseen ja liittyy myös hiljattain julkistettuun Euroopan unionin Chips Act -ohjelmaan.

’’Järjestelmäpiirien suunnittelu vaatii monialaista osaamista. Ennakoimme kasvavaa tarvetta ja syvensimme piirisuunnittelun koulutusta jo aiemmin’’, kertoo Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan dekaani Jyrki Vuorinen.

SoC Hubin toiminta perustuu yliopiston ja yritysten väliseen kehitystyöhön. Kuvassa projektitiimin jäseniä Tampereen yliopistolla. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto.

Business Finlandin rahoittamassa projektissa Tampereen yliopisto ja yritykset kehittävät yhteistyössä kolmen vuoden aikana kolme järjestelmäpiiriprototyyppiä. Ensimmäinen niistä valmistuu loppuvuodesta, ja samalla projekti saavuttaa merkittävän etapin myös koko maan mittakaavassa.

’’Paitsi itse piirikehitystyö myös sille välttämättömän infrastruktuurin ja sopimusympäristön luominen on tehty alan standardiin ja hankkeen kokoon nähden erittäin nopealla vauhdilla’’, toteaa tietotekniikan yksikön johtaja Timo Hämäläinen.

Ensimmäinen prototyyppi on tähän mennessä monimutkaisin Suomessa tutkimusyhteistyössä tehty piiri, jossa korostuu integrointiosaaminen. Piirin valmistuksessa käytetään uutta 22 nanometrin puolijohdeteknologiaa, ja kumppanina siinä on belgialainen IMEC-tutkimusinstituutti.

Tietoliikennejätti Nokia kertoi viime lokakuussa aloittavansa yhteistyön  myösuuden Soc Hubin kanssa. Silloin tavoitteeksi kerrottiin kiihdyttää ReefShark-tuotevalikoimassa käytettävän teknologian kehitystä laajemminkin. Nokia osallistyi ekosysteemissä merkittävästi esimerkiksi lohkosuunnitteluun sekä piirien fyysiseen suunnitteluun.

Lisää: Tampereen yliopiston SoC Hub (LINKKI) ja aiemmat uutiset Tampereen yliopiston SoC Hubista (LINKKI).

Kuvituskuva: Tampereen yliopiston SoC Hub tekee piirisuunnittelua useiden yritysten kanssa.