Juotos syntyy jopa ilman lämpöä

Parikymmentä vuotta sitten Iowan osavaltioyliopistossa kehitettiin lyijytöntä juottamista. Nyt samaisessa paikassa kehitetään Yhdysvaltain energiaministeriön Ames-laboratorion kanssa juotostekniikkaa, jossa ei tarvita lainkaan lämpöä.

Iowa State Universityn ja Yhdysvaltain energiaministeriön Ames Laboratoryn tutkijat ovat ideoineet uuden tavan tuottaa mikrokokoisia nestemetallihiukkasia, joita voidaan käyttää ilman lämpöä tapahtuvaan juottamiseen sekä korjailemaan ja prosessoimaan metalleja huoneenlämmössä.

Kuva: Iowa Stste University / Christopher Gannon
Kuva: Iowa Stste University / Christopher Gannon

Työtä johtanut Martin Thuo (kuvassa) sanoo Iowa Staten olevan juuri sopiva paikka uudelle juotosteknologian kehitykselle. Vuonna 1996, samoissa maisemissa tehty tutkimus johti lyijyttömän juotteen kehittämiseen.

Tutkijat loivat nestemetallihiukkasia, jotka sisältävät Fieldin metallia (seos vismuttia, indiumia ja tinaa) sekä hiukkasia, jotka sisältävät seoksen vismuttia ja tinaa.

Insinöörit kokeilivat tekniikkaa, joka pisaroi nestemäistä metallia happamassa nesteessä. Tällöin hiukkaset ovat alttiina hapelle joten hapettuminen luo kapselin, joka sisältää nestemäisen metallin ja estää sen paluun kiintoaineeksi.

Thuo toivoo, että heidän uusi juotosteknologia on aivan yhtä hyödyllinen. Aiheen parissa on jo tehty patenttihakemukset ja käynnistetty yritystoimintaa.

LISÄÄ Nanobitteja.fi (LINKKI) tai tutkijoiden tiedotteesta (LINKKI)