Älytekniikka tulee asumiseen – anturit apuun

Digitalisaatio tekee asumisesta yhä älykkäämpää. Tieto ja ruotsalainen TNS-Sifo selvittivät tulevaisuuden asumisen trendejä. Yritys on mukana myös Göteborgissa sijaitsevassa HSB Living Labissa, jossa kokeillaan jo tulevaisuutta tuhansien antureiden voimin.

Tieto on mukana uudessa tutkimusprojektissa, jossa tutkitaan innovatiivisia ratkaisuja tulevaisuuden asumiseen. Testiympäristö HSB Living Lab Göteborgissa tuo yhteen eri alojen innovaattoreita, jotka tutkivat tulevaisuuden koteja. Mukana on Tiedon lisäksi Nasa Yhdysvalloista ja kodinkoneista tuttu Electrolux.

Kesäkuun alussa HSB Living Labiin muuttaa kolmisenkymmentä opiskelijaa ja tutkijaa. Heidän asumisensa kautta tutkitaan asumiseen liittyvää uutta teknologiaa, materiaalien kestävyyttä, arkkitehtuuria ja sosiaalista kanssakäymistä tuhansien älykkäiden antureiden ja IT-ratkaisujen avulla.

Tieto toimii projektissa IT-kumppanina ja toteutti TNS-Sifon kanssa selvityksen, jossa kartoitettiin ruotsalaisten näkemyksiä tulevaisuuden asumisesta. Tutkimuksesta kävi ilmi, että ympäristöympäristöystävällisyys, turvallisuus ja älykkäät arkea helpottavat ratkaisut ovat asukkaille tärkeitä: 64 prosenttia pitää ympäristöystävällisiä ratkaisuja tärkeimpänä osa-alueena tulevaisuuden asumisen kehittämisessä. Melkein puolet (46 %) piti arkea helpottavia älykkäitä IT- ja tekniikkaratkaisuja tärkeinä.

tanelitikkaTieto
Tulevaisuudessa data ja älypalvelut nousevat Tiedon  Taneli Tikan mukaan  tärkeään rooliin.

”Data tulee olemaan monin tavoin merkityksellistä tulevaisuuden asumisessa. Datan ja älypalveluiden avulla kaikki asumiseen liittyvät riskit on helpompi havaita ja ennaltaehkäistä ja siten tehdä kokonaisuudessaan asuinympäristöstä turvallisempi”, kommentoi Tiedon teollisen internetin startup-osuuden vetäjä Taneli Tikka (kuvassa).

”Verkkoon kytketyt laitteet voivat myös monin tavoin lisätä asukkaiden asuinmukavuutta. Käyttäjän datan mukaan säätyvä viihdejärjestelmä, ilmastointi, personoitu valaistus ja kodin yleinen älykäs ympäristö tulee tulevaisuudessa olemaan entistä tärkeämpää”, jatkaa Tikka.

Tehdyn tutkimuksen mukaan älykkäät kodinkoneet kiinnostavat erityisesti nuoria: Häikäisevän suuri osuus, 50 prosenttia, 16–29-vuotiaista pitää älykkäitä kodinkoneita hyödyllisinä. Lisäksi jopa 60 prosenttia haluaisi seurata, ohjata ja hallita asunnon energiankulutusta sovelluksen kautta.

”Älylaitteet tulevat myös optimoimaan luonnonvarojen käyttöä. Jätteiden huolto, vedenkulutus ja energiankäyttö voidaan tulevaisuudessa optimoida asukkaiden mukaan”, Tikka jatkaa. ”Tulevaisuudessa sekä energiankulutus että -tuotanto tulee olemaan lähempänä asukasta”, visioi Tikka.

Myös Tiedon ja TNS-Sifon tutkimus tukee väitettä. Ruotsalaisia eniten kiinnostavat kestävät ratkaisut ovat mahdollisuus tuottaa, kuluttaa ja myydä eteenpäin sähköä yhdessä naapureiden kanssa (40 %) sekä passiivitalossa asuminen (40 %).

Anturit auttavat

Chalmers University of Technologyn kampuksen tiedepuistoon Göteborgiin rakennettu HSB Living Lab testaa uusia tuotteita ja ratkaisuja. Järjestelmin on yhdistetty 4 00HSBLivingLabtalo0 anturia.

Antureilla valvotaan kaikkea energian ja veden kulutuksesta materiaalien käyttäytymiseen ja asuntojen turvallisuusratkaisuihin.

Antureiden ansiosta isännöitsijät voivat vuorostaan saada reaaliaikaista tietoa esimerkiksi mahdollisista kosteusvaurioista seinissä.

”Tekniikan avulla talo saa ikään kuin oman äänen”, sanoo palvelusuunnittelijana ja projektipäällikkönä Tiedolla työskentelevä Linnea Källgård.

LISÄÄ:  HSB Living Lab (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639